Siden starten i 1963 har de enkelte tidsherrer haft “companions” eller følgesvende. Der er flere måder at gøre antallet op på, men der har været mindst 40 siden starten.

En følgesvends rolle i den gamle periode fra 1963-1989 var at sørge for, at doktoren så godt ud, eller de skulle være en slags elev/assistent for doktoren. De stillede ikke spørgsmål ved doktoren og hans handlinger. Der var en i denne periode, som ikke var sådan. Denne ene følgesvend var Sarah Jane Smith spillet af Elisabeth Sladen.

Sarahjane

Sarah Jane Smith

Sarah Jane var en journalist, som mødte doktoren, da hun var på research i forbindelse med en historie, og hun sneg sig ombord på hans Tardis. Første gang, hun er med, er i episoden The time warrior fra 1973, hvor Jon Pertwee er den 3. doktor. Hun var med til og med episoden The hand of fear fra 1976, hvor Tom Baker var den 4. doktor. Sarah Jane udviklede sig til at blive doktorens allierede. Da hun forlod serien, fortsatte hun arbejdet med at beskytte jorden mod angreb fra aliens.  Sarah Jane forsvandt dog ikke fra Dr. Who-universet.

Sarah Jane var med i det enkelte spin-off-afsnit af K-9 and company fra 1981, K-9 var en af den 4. doktors andre følgesvende. I 2006 møder vi igen Sarah Jane i Dr. Who-universet – hun er med i afsnittet School’s reunion under den 10. doktor David Tennant. Hun er med i flere afsnit under den 10. doktors periode. I 2007 fik hun sit eget spin-off-show ”The Sarah Jane Adventures” – det show kører indtil 2011, hvor Elisabeth Sladen dør.

Sarah Jane Smith Adventures

The Sarah Jane Adventures

Sarah Jane har stor betydning for David Tennant, da hun var følgesvend, da han blev fan af serien. David Tennant har skrevet et meget smukt forord til Elisabeth Sladens biografi.

Efter Sarah Jane Smith forlod serien første gang i 1976, gik det voldsomt ned ad bakke med kvaliteten af følgesvende indtil 1989. Det store problem var, at der var for mange i doktorens Tardis ad gangen, og de enkelte følgesvende kom til at virke som et underlitg vedhæng, der ikke rigtig havde noget at lave i historien.

nyssa

Nyssa

En enkelt skal dog kort nævnes fra denne periode, det er Nyssa. Hun var prinsesse fra planeten Traken, og hun var med i perioden fra 1981-1983 og var med under den 4. og 5. doktor. Nyssa havde den tekniske viden til at kunne flyve Dr. Who’s Tardis og var matematisk og teknisk på omgangshøjde med doktoren. Efter min mening fik man ikke nok ud af hende.

I den moderne periode fra 2005 til i dag er følgesvendens rolle, at vedkommende er allierede/rejsekammerater med doktoren, og de stiller spørgsmål ved doktorens gøren og laden. Det efterfølgende er mine favoritter i den moderne periode.

Rose Tylor

Rose Tyler

Den første følgesvend, vi møder i den moderne periode, er Rose Tyler, som er med i det allerførste afsnit Rose i den moderne periode. Den 9. doktor er på jagt efter nogle aliens og ramler ind i Rose, som arbejder i en butik. Rose bor i et socialt boligbyggeri sammen med hendes mor. Moren tror, den 9. doktor er en klam stodder, som ikke er god for hendes datter. Rose er ikke for imponeret af doktoren, så der går et stykke tid, inden de finder hinanden. Rose bliver tiltrukket af doktorens spændende liv. Rose var følgesvend under den 9. og 10. doktor, og hun ender med at bliver følelsesmæssigt involveret med doktoren.

Den sørgelige afsked, den 10. doktor må tage med Rose, kan ses i denne lille video fra episoden Doomsday. Dette er ikke den endelige afsked for Rose, da hun har en meget vigtig rolle, som jeg ikke vil afsløre her.

Martha Jones

Martha Jones

Den næste følgesvend til 10. doktor er Martha Jones, som han møder i episoden Smith and Jones fra 2007. Doktoren bliver indlagt på det hospital, hvor Martha Jones er under uddannelse som læge. Hun finder ud af, han ikke er helt almindelig. Martha bliver uddannet som læge og er en vigtig allieret til doktoren, og hun udvikler sig til frihedskriger i hendes sidste episode The end of time fra 2010, som også er den sidste episode med 10. doktor.

Donna Nobel

Donna Noble

Den sidste af den 10. doktors følgesvende, som skal nævnes, er Donna Noble, som bogstaveligt talt kommer væltende i episoden The runaway bride fra 2006. Donna er i brudekjole, hun skal giftes, men pludselig ender hun i den 10. doktors Tardis. Dette møde går ikke stille af sig.

Donna er kontorassistent med vikarjob, som drømmer om at møde Mr. Right og få et andet liv. Donna er den muntre og slagfærdige type, men dog meget følsom. Den 10. doktor og Donna har nogle herlige eventyr, og det udvikler sig til et partner-in-crime-forhold. Donna redder jorden, men den 10. doktor er nødt til at slette Donnas hukommelse, så hun glemmer alt om ham. Sidste episode med Donna Noble er The end of time fra 2010.

Clara Oswalds rolle er ikke endelig endnu, da hun er med i den nye serie med den 12. doktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.