Fantastiske skabninger og hvor de findes er et frisk indspark i et velkendt univers, både for de hardcore fans og de nye.

De der har savnet Harry Potter universet kan grine lidt ad Star Wars fans, når de sætter sig godt til rette under åbningen af Fantasiske skabninger og hvor de findes, for de har ikke måttet vente i knap 30 år på, at endnu en gang at blive ført ind i deres yndlingsverden.

Der er ingen tvivl om, hvilket univers vi befinder, da titlen svæver over skærmen og musikken bringer seeren fluks tilbage til den verden JK Rowling ellers så småt forlod i 2011.

I Fantastiske skabninger og hvor de findes er hovedpersonen Newt Scamander, som Harry Potter fans med skarp hukommelse, muligvis husker. Scamander ankommer i filmens begyndelse til New York i 1926 med en kuffert fuld af fantastiske skabninger, som ellers er forbudte ifølge de amerikanske troldmænds love. Det Magiske Kongres, USA, eller MAKUSA, følger lovene meget stringent, ud af frygt for at afsløre sig selv og den magiske verden, og dermed lægger Scamanders ankomst op til en masse ballade.

fantastiske Eddie Redmayne spiller hovedrollen som Newt Scamander og får følgeskab af Katherine Waterston og Alison Sudol, som søstrene Tina og Queenie Goldstein. Begge arbejder de for MAKUSA og er Scamanders første bekendtskab med de amerikanske troldmænd. Hvor Harry Potter havde Ron Wesley, som sparringspartner og comic relief, får Scamander bageraspiranten Jacob Kowalski, spillet af Dan Fogler. Kowalski er træt af livet på en konservesfabrik og møder Scamander tidligt i filmen, da han forsøger at komme videre i sit liv. Men kufferten og dens beboere er ikke sådan til at holde på, og helt ufrivilligt slipper Kowalski nogle af disse fri og jagten er i gang.

Ind i alt dette blandes Ny Salems Filantropiske Selskab, som vil udrydde al magi i almindelighed og Percival Graves, spillet af Colin Farrell, som har til opgave at beskytte MAKUSA og den amerikanske troldmandsverden.

Selv om historien er udsprunget fra Harry Potter, er det en befrielse ikke at skulle se på de tre venner fumle sig igennem Voldemorts fælder og forpurre hans planer. Det er en udforskning af det mangfoldige univers som JK Rowling har skabt og selv om første film foregår i New York, bliver der lagt op til, at de to der følger, udspiller sig andetsteds.

fANTASTISKEEddie Redmayne er forrygende som Newt Scamander og i stedet for at skulle vente på, at han opdager sine færdigheder og finder de mange skabninger, springer vi lige ind i fortællingen. Kender man Harry Potter universet, er dette muligvis en selvfølge, men selv dem der aldrig tidligere har befundet sig i den verden, kan sagtens følge med og vil utvivlsomt begynder at udforske yderligere.

Uden at afsløre mere om filmens handling i detaljer kan man trække mange ligheder til nyere tid, hvor flora og fauna trues af mennesker og hvor frygten for det ukendte ligger som olie på vandene og det eneste der mangler er gnisten der udsletter begge verdener.

Fantastiske skabninger og hvor de findes skal helt sikkert ses i biografen, og har du muligheden for det, kunne det være du skulle overveje IMAX for møderne med filmens titulære skabninger lægger helt klart op til noget storslået.

 

4af6

Filmen har præmire i dag d. 17. november

Leave a Reply

Your email address will not be published.