I starten af 1960’erne var BBC ved at tabe terræn til den nye kanal ITV. Det var især de yngre seere, der var gået over til konkurrenten, så der skulle laves et program specielt møntet på dem.

Efter en lang kamp kom Dr. Who til verden i november 1963 i episoden An Unearthly Child”. I klippet herunder kan du se lidt af episoden.

Dette blev starten på et eventyr, som ikke er slut endnu. Dr. Who kan deles op i tre perioder på TV. Den første lange periode er fra 1963-1989, hvor et år bestod af cirka 4-5 historier, der blev delt op i 4-6 afsnit af 25 minutter hver. Serien blev lukket i 1989. I 1996 forsøgte man at starte Dr.Who op på TV igen – der kom en enkelt episode, som var af spillefilmslængde. I 2005 fik man mere held med at få startet serien op igen, og herfra har den kørt indtil i dag. I dag er de enkelte afsnit/historier på 45 minutter. Den nye sæson starter i september 2015.

doctor-who-1963-william-hartnell13

Den første Dr. Who – i skikkelse af William Hartnell.

I perioden, hvor der ikke var nye afsnit på TV, var det fankulturen, som holdt Doctor Who i live. En af de måder, serien blev holdt i live på, var ved hjælp af udgivelser af bøger og blade. Der findes ufatteligt mange Dr. Who-bøger og -fanfictions. For at give et lille eksempel på hvor meget bogligt materiale om Dr. Who der findes, er her et link til Dr. Who-bøger i BBC-shoppen.

Et af kravene fra BBC til folkene bag Dr. Who var, at det skulle være et program til børn og unge, der både kunne være underholdende og lærerigt. Derfor var der meget naturvidenskab og historie i programmerne, hvilket der stadigvæk er lidt af i dag. Et eksempel på naturvidenskab i Dr. Who er, at begrebet tidsrejser behandles videnskabelig korrekt. Nogle episoder har fundet sted i en bestemt historisk tid, hvor man så møder den tids vigtigste personer.

Hovedpersonen blev et rumvæsen af humanoid-udseende, som kom fra planeten Gallifrey, og som lignede en typisk engelsk professortype. Han var en tidsherre, der rejste i tid og rum ved hjælp af en Tardis – et fartøj forklædt som en blå engelsk polititelefonboks (Tardis står for ’Time And Relative Dimension In Space’).

Det var meningen, at telefonboksen skulle transformere sig til en ting fra den tidsperiode, doktoren kom til, men det var der ikke råd til. I det hele taget blev serien lavet på et meget skrabet budget, selvom den havde succes fra starten i England.

The tardis

BBCs manglende lyst til at bruge penge på serien skulle vise sig at blive et stort problem. Kvaliteten af historierne i de enkelte afsnit dalede fra 1978 indtil 1989. BBC slettede mange af de originale optagelser, da de ikke regnede med, der ville være interesse for dem. Siden slutningen af 1970’erne har BBC kæmpet for at finde alle de gamle afsnit igen. Fans af serien har hjulpet med at finde mange af de slettede afsnit. Der mangler pt. stadig hele 97 ud af 813 afsnit.

Den første tidsherre blev spillet af William Hartnell. Han var en rar, men lidt smågnaven bedstefartype, der blev fulgt på rejserne af sine to børnebørn. Der har indtil videre været tolv tidsherrer – og en ”krigsdoktor”, som dog ikke tæller med i den ordinære rækkefølge.

I en Dr. Who-episode fra 1976 blev det afsløret, at der højest kunne være 12 tidsherrer. Så kunne man mene, serien så vil slutte med den 12. doktor.  Men da serien er meget populær i dag i hele verden, arbejdede man hos BBC på en kreativ løsning, så der kan komme flere doktorer.

Man fandt også på en genial måde, så man kunne skifte fra én doktor til den næste, når det var tid til at skifte skuespillerne ud – doktoren foretog en regeneration, hvor hans udseende blev transformeret. I klippet herunder kan man også se den tekniske udvikling igennem årerne.

Dalek

Exterminate!!!

Siden William Hartnells to første følgesvende i 1963 har det været rigtig mange igennem årene. Den vigtigste efter min mening var Sarah Jane Smith, som var med i serien fra 1973-1976 som følgesvend. De enkelte følgesvende i den første periode var hovedsageligt med for at få doktoren til at se godt ud – Sarah Jane var et eksempel på en, som gav ham lidt modstand. I den nutidige periode er de enkelte følgesvende mere ligeværdige med doktoren.

Ingen helte uden en god skurk, og Dr. Who har haft mange modstandere igennem tiden. Den første store modstander var The Daleks med deres kampråb “Exterminate!!!”. The Daleks har fulgt doktoren igennem alle årene. En anden vigtig modstander har været The Cybermen.

Alle gode serier har en kendingsmelodi, og Doctors Whos intro blev skabt af Ron Grainer og arrangeret af Delia Derbyshire i 1963. Denne melodi er blevet brugt med variationer igennem alle årene.

Hvis man er interesseret i en uddybning af historien om udfordringerne med at få Dr. Who på TV inden debutten i 1963, vil jeg anbefale BBC-filmen ”An adventure in space and time” fra 2013.

Da Doctor Who skulle præsenteres for det danske TV-publikum i 1979, blev det lidt sjovt som “Supermanden Dr. Who“:

Supermanden Dr Who

Leave a Reply

Your email address will not be published.