Ti måneder efter Disney+ debuterede udenlands, er ventetiden endelig overstået for de danske Disney-fans, da den nyeste streamingtjeneste lanceres i dag, den 15. september herhjemme og i resten af norden. Det betyder selvfølgelig Marvel, Star Wars, Pixar og Disney-klassikere for alle pengene—en sum, der ligger solidt i den blide ende af prislaget.

Budgettet brister næppe i søgen på Askepot eller Iron Man, men hvad er der ellers? Hovedelementerne ligge i de allerede nævnte brands og National Geographic-dokumentarfilm og serier, men det er også på denne tjeneste man skal indfinde sig hvis man vil have de nye originale Disney-produktioner, som blandt andet de kommende Marvel-serier (som skal kickstarte fase fire af årtiets blockbuster-univers) og live-action-versionen af ’90er klassikeren Mulan, som dukker op til vinter.

Foruden en bred vifte af originale tv-serier, film og dokumentarer, så satser tjenesten også til dels på kortfilm—et format som har tjent blandt andet Pixar godt—og er man fan af genren, er det værd at holde et vågent øje på SparkShorts, der skal sætte fokus på nye former og fortællere. Out, én af de mange tilhørende kortfilm, er en sød og kreativ fortælling om familiesammenhold trods forskelle og vanskeligheden i at udfordre en erkendt status quo.

Til at starte med, er det dog nok mest Pedro Pascal som The Mandalorian, der vil trække i folket. Baby Yoda har for længst indfundet sig på de danske hylder i dukkeform, på trods af at ophavet endnu ikke er tilgængeligt. De første to episoder kommer til at stå klar den 15., men danske fans må endnu lade tiden gå en uge af gangen, mens de resterende rulles ud. Tilgengæld løber sæson to af stablen allerede i oktober, så ventetiden kaster da også lysere skygger af sig.

Seriens første episode lover meget af sig, da Jon Favreau-manuskriptet bygger på måske den mest interessante del af Star Wars: mødet mellem mystik og teknologi, sci-fi og fantasy. Meget mere kan nok ikke trækkes ud af en enkel episode, men Star Wars taler sit eget sprog til fans.

Hvis ikke de store franchises lokker helt nok, er der altid klassikerne at vende tilbage til. Fra Snehvide og frem, hele Disney-boksen lige ved hånden—ikke noget med at vente på at den sagnomspundne vault åbnes op og endelig spytter favoritten frem. Disney Channels store serie- og filmkatalog bliver også lagt ud—så husk at dosér børnenes tv-vaner, ellers får de nok firkantede øjne.

Helt et soft-launch kan man ikke kalde Disney+ lanceringen, for kataloget vil fra start af tælle hundredvis af film og serier, men det bliver alligevel fremlagt som mere en introduktion end en færdigbygget database. Nye original- og udefrakommende produktioner er også i vente, siges det. Bare så konkurrenterne ikke føler sig alt for sikre, må man formode.

Streaming er gået hen og blevet et proppet marked, med et hav af diverse tjenester, der snart kan gå op i mod en tv-pakke i valgmuligheder (og prisniveau). Borte er dagene med de spæde frø, der langsomt spirrer op af den fertile streaming-jord—nu kommer mejetærskerne frem, og Disney har længe forberedt sig på høstsæsonen, med et spækket katalog der spænder over årtier. Om ikke andet, ville selv en epidemiramt vinter næppe kunne udtømme det kommende kæmpekatalog, der snart åbner sig op på skærmene derhjemme.

Disney+ er tilgængeligt fra i dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.