Femte sæson af Game Of Thrones er lige rullet over skærmen og har endnu en gang fortryllet og forfærdet millioner af seere verden over.

For dem, der endnu ikke har fået set den, bliver denne artikel uden spoilere for sæson 5, men med masser af spoilere for sæson 1 – 4.

Hvad er det ved Game Of Thrones, der i så høj grad resonerer med folk? Hvis du havde spurgt mig, inden serien udkom, om, hvorvidt en fantasy-serie med drager ville blive en succes, ville jeg nok have været i tvivl. Inden Game Of Thrones var Xena eller Hercules muligvis de mest velkendte i denne genre, og selv i fantasy-film er der kun få eksempler, såsom Ringenes Herre, der virkelig har været en succes.

Daenerys-Targaryen-2

Så hvad er det, der har gjort Game Of Thrones til en af de mest sete tv-serier nogensinde? Vi kan naturligvis sige, at det skyldes gode karakterer og et spændende plot, men disse er kun symptomer på den virkelige grund til seriens tyngde. Game Of Thrones fanger os på grund af dens brutale realisme, og fordi det er historien om vores egen verden.

Vi har alle sammen set et utal af film og tv-serier i løbet af vores tid, og hvad enten vi er bevidste om det eller ej, har vi bemærket, at de fleste af dem følger bestemte formler. Begyndelsen introducerer vores karakterer, så er der nogle konflikter, som de må forholde sig til, og til sidst overvinder de dem. Vi kan hurtigt identificere helten, hans/hendes kærlighedsinteresse og skurken.

StillLifeWithASkull

Vores helt vil ofte gå igennem en forandring eller udvikling i løbet af historien, besejre skurken og sandsynligvis finde sammen med sin kærlighedsinteresse. Hvis filmen/serien er god nok, kan vi leve os ind i historien og konflikten, skønt vi reelt set godt ved i store træk, hvad der vil ske. Vi ved jo alle sammen godt, at Luke Skywalker, Aragorn eller Iron Man overlever deres strabadser.

Game Of Thrones ændrede totalt denne formel. Her er ingen sikre i kampen om tronen. Ære og godhed er ingen garanti for sejr, tværtimod. Den noble og retfærdige Ned Stark bliver halshugget af drengekongen Joffrey; hans søn, svigerdatter og hustru bliver forrådt og myrdet; og hans overlevende børn flygter ud i ødemarken. Grusomme kong Joffrey fortsætter derimod sit styre, Lannister familien lyver og dræber og bliver kun stærkere af det, og Roose Bolton og hans sadistiske søn bliver herrer over Norden for deres forræderi.

Ned's_execution

En sådan form for historiefortælling var før Game Of Thrones så godt som utænkelig, specielt i fantasy. Her bør vores helte overleve, og ære og retfærd belønnes. I Ringenes Herre var den eneste hovedperson, der døde, Boromir, og hans moralske karakter var netop mangelfuld. Vi er vant til, at helte er helte, og skurke er skurke.

I George R. R. Martins univers er der kun gråtoner. Den incestuøse slyngel Jamie Lannister har faktisk dybde og moral, den fordrukne dværg Tyrion, der har en hang til hor, er seriens mest elskede karakter, og den 11-årige Arya Stark blinker ikke et øje over at slå folk ihjel.

Arya_Stark-First_of_his_Name

Intet er kedeligere end en forudsigelig historie og endimensionelle karakterer, og Game Of Thrones er alt andet. Her hersker kun én lov: Valar morghulis; alle mænd skal dø!

Denne uforudsigelighed og tvetydighed fanger os, fordi dens grusomme realisme er en afspejling af vores egen virkelighed.

Det er velkendt, at George R. R. Martin baserede sit store værk på de engelske Rosekrige, hvor to adelsslægter kæmpede om Englands trone. Og vi kan drage masser af andre paralleller til vores egen historie. I dothraki-folket kan vi genkende de mongolske horder eller måske hunnerne. Det forsvundne Valyriske Imperium, hvorfra Targaryen-slægten stammer, er måske baseret på Romerriget. Og kontinentet Essos er spækket med eksotiske riger, handelsfyrster, krigere og bystater, der minder os om det gamle Grækenland, Persien og det mystiske Østen.

Battle_of_crecy_froissart

Men selv i vores egen tid kan vi genkende temaer fra Game Of Thrones. Store del af vores verden står i brand eller er på randen af kaos. Borgerkrige og opstande spreder sig i Afrika og Mellemøsten. I Syrien og Irak kæmper en enevældig despot og en svag stat mod oprørere og krigsherrer. Stater vakler og kollapser og præges af indre anarki, som vi så i Libyen og måske vil se i Yemen. Krim-halvøen invaderes, uden nogen er i stand til at gøre noget ved det, mens Nordkorea kører på tredje generation af tyraner.

Vi krummer tæer ved torturen af Theon Greyjoy, men ved alligevel, at tortur er et fænomen, der stadig finder sted. Game Of Thrones tryllebinder os, fordi den ikke viser os en fantasy-verden, men en verden, der er mere lig vores egen, hvor kaos kun er et knivsblad fra at bryde ud, og hvor alle er i stand til både godt og ondt.

1370230638237.cached

I bøgerne og tv-serien besvares udtrykket valar morghulis med udtrykket valar dohaeris; alle mænd skal tjene. En påmindelse om, at ligesom vi alle er dødelige, må vi alle adlyde vores pligt eller formål i verden. I Game Of Thrones kan pligten være så ubarmhjertig som døden. Mennesker må kæmpe og dø for deres herrer, fyrsternes ord er lov, og civilbefolkningen må adlyde eller bøde for det.

I George R. R. Martins verden, såvel som i vores egen, er det befolkningen, der lider under de magtfuldes kamp efter mere magt. I Game Of Thrones ser vi vores egen verdens uretfærdighed, dens brutalitet og den evige kamp mellem de stærke og de svage.

Game Of Thrones resonerer hos os, fordi vi i den genkender sandheden fra vores egen verden – at ridderne sjældent er så gode, som de giver udtryk for, at skurkene har mere dybde, end vi tror, og at prinsesserne har en kniv gemt i støvlen.

Og endeligt, at der kun findes én uundgåelig lov: Valar Morghulis.

41278_game_of_thrones

Leave a Reply

Your email address will not be published.