Her kommer så 2. del af mit tilbageblik på animeåret 2015, hvor jeg præsenterer fem andre gode anime fra det forgangne år.

Du kan læse 1. del HER.

De står i alfabetisk rækkefølge. Fire af dem kan ses på Crunchyroll.

 

Diamond no Ace / Ace of the Diamond

Ace of the Diamond

Der er sjældent noget nyt at komme efter historiemæssigt i sportsserier, og det er da også tilfældet her i Ace of the Diamond. Ikke desto mindre formår serien at underholde hele vejen igennem.

Ace of the Diamond bæres af sit store persongalleri. Det hele starter, da den energiske kaster Sawamura med det vilde flyvske kast bliver scoutet til Seidos baseballhold. Derudover er der to andre bemærkelsesværdige førsteårsspillere: kasteren Furuya og 2. basemand Haruichi.

Som serien skrider frem, får man dog indblik i en masse andre af spillerne på holdet – både dem, der får lov at komme på banen i kampe, og dem, der må se til fra tilskuerpladserne. Jeg synes, det er virkelig rart, at vi får lov at se både kampe og træning fra så mange forskellige vinkler. Det er noget af det, der er med til at gøre Ace of Diamond interessant.

Ud over Seidos eget enorme hold lærer man også udvalgte modstandere at kende. Dette giver seeren fornemmelsen af, at der er noget at kæmpe for på begge sider, når der spilles kamp. Det er dog også med til at trække kampene ud, for indblikket i modstanderen kommer typisk gennem flashbacks i situationer, hvor kampen er tæt, eller der er noget, der skal bevises.

I Ace of the Diamond gøres der meget ud af at sætte en stemning i vigtige scener. Der gøres således brug af dramatisk musik, og jeg sad flere gange og tænkte, at nu red den og den karakter af sted mod solnedgangen, eller at det nærmest var, som om en karakter var død, og de mindedes ham.

Jo længere jeg kom ind i serien, blev det også tydeligt, hvornår der var manly tears på vej – og dem er der mange af, for Ace of the Diamond oser af testosteron, holdånd, og spillerne lægger virkelig hjertet i deres spil og kampe.

Jeg tror ikke, man behøver være vild med baseball for at se Ace of the Diamond, men man skal kunne lide intensiteten i kampene – og så skal man synes om persongalleriet. Kan man det, venter der en masse god underholdning. Psst, der findes også en sæson 2, som fortsætter præcis, hvor sæson 1 slap.

Antal episoder: 75
Genrer: sport, comedy
Studie: MADHOUSE og Production I.G

4af6

 

Gatchaman Crowds insight + eps. 0 Inbound

Gatchaman Crowds Insight

Selvom dette er en fortsættelse til Gatchaman Crowds, vil jeg vove pelsen og sige, at man godt kunne springe med på vognen her i insight. Man bør dog helt klart se eps. 0 Inbound før selve insight-serien.

Gatchaman Crowds insight foregår i en verden, hvor det er helt naturligt med aliens på Jorden. Gatchaman er en enhed, der sørger for at holde øje med aliens på Jorden og træder ind, hvis de begynder at skabe problemer. Enheden består både af mennesker og aliens.

Her i insight får de et nyt medlem i form af pigen Tsubasa. Hun har dog sine problemer, for hun kan ikke finde ud af at forvandle sig til en Gatchaman, når hun vil. Jorden får også besøg af en ny alien: Gelsadra, som kan læse folks humør og tankegang.

Første del af serien fokuserer på terroristen Rizumu Suzuki, som vil have Crowds afskaffet, fordi de store avatars kan misbruges til onde gerninger. Præsidenten, som har bakket Crowds op, bliver efterfølgende upopulær og ender med at tabe valget.

Afstemningen til præsidentvalget foregår via online afstemning – ligesom alle andre senere afstemninger omkring landets fremtid. Befolkningen bliver således gjort til den bestemmende magt i Japan, men er det nu også godt…?

Gelsadra og Tsubasa vil gerne have, at alle skal blive et og forstå hinanden. De vil udrydde konflikt, men en anden Gatchaman ved navn Hajime mener, at konflikt og uenighed nogle gange kan være godt. Der bliver talt meget om samfund og gruppementalitet, men så snart det bliver indviklet, lukker Tsubasa ned. Hun forsvarer sig med, at de andre nu igen taler om ting, hun ikke forstår – men hun virker heller ikke særlig ivrig efter at lære at forstå.

Gatchaman Crowds insight er en interessant serie, som man bestemt ikke skal bedømme ud fra sine flashy actionhelte. Der er mere at komme efter end flot og hæsblæsende action, som der faktisk er ganske lidt af især i midten af serien. I stedet bliver der plads til scenarier, der leder til eftertænksomhed.

I anden del sad jeg længe med fornemmelsen af, at der snart ville ske noget skidt, men det skete ikke på det tidspunkt, jeg havde regnet med. Så der var nogle små overraskelser gemt. Jeg var en smule skuffet over slutningen; dels fordi jeg havde regnet “twisten” ud, og dels fordi jeg ikke følte, at tiden i den sidste episode blev udnyttet godt nok.

På trods af det og en irriterende Tsubasa vil jeg dog stadig gerne anbefale Gatchaman Crowds insight. Jeg blev hurtigt revet med og fandt den interessant hele vejen igennem. Derudover kan jeg jo også godt lide, når en serie kan give mig lidt at tænke over.

Antal episoder: OVA + 13
Genrer: sci-fi, action
Studie: Tatsunoko Production

4af6

 

 

Mushishi Zoku Shou: Suzu no Shizuku

Mushishi Zoku Shou Suzu no Shizuku

Eftersom Mushishi-serien også bare smider seeren ind i en episodisk historie fra start, kan man sagtens springe på Mushishi-vognen her med Mushishi Zoku Shou: Suzu no Shizuku. Der optræder nemlig ingen karakterer, som man skal kende fra serien – ud over Ginko altså. Hans baggrundshistorie er dog ikke nødvendig for at følge med i Suzu no Shizuku.

Ginko er en omrejsende Mushishi. Han rejser rundt og hjælper folk, der har problemer med såkaldte mushi. Mushi er en slags åndevæsner, som almindelige mennesker ikke kan se. De er ikke onde, men deres levevej er nogle gange til besvær og kan skabe problemer for mennesker.

I Suzu no Shizuku ankommer Ginko til et bjerg, hvor bjergets mester er et menneske. Da hun blev født, voksede der planter ud fra hende. Hendes forældre forstod ikke, hvad der foregik, ej heller hvorfor hun blev draget mod bjerget. En dag forsvinder hun, fordi hun er blevet “kaldt til bjerget”. Bjerget har brug for, at dets mester er til stede på bjerget og styrer naturens balance der.

Ligesom de andre historier i Mushishi-universet handler Suzu no Shizuku om, hvordan mushi og mennesker lever sammen i naturen – og hvordan mennesker lever med hinanden. Enten er man til Mushishi, eller også er man ikke – man kan dog blive det med årene. Jeg tror først, det var, da jeg var i midten af 20’erne, jeg begyndte at sætte pris på Mushishi.

Antal episoder: 1
Genrer: fantasy, drama, mystery
Studie: Artland

-> Denne serie kan som den eneste ikke ses på Crunchyroll

4af6

 

Ore Monogatari!! / MY love STORY!!

Ore Monogatari - My love story

Ofte handler kærlighedshistorier om, hvordan den kiksede og uattraktive pige bliver forelsket i den populære flotte fyr og skal overkomme diverse udfordringer, før de kan få hinanden. Derfor er MY love STORY dejligt forfriskende. Her er hovedpersonen den store barskudseende Takeo Gouda på 16 år.

Gennem hele sin opværkst er han blevet afvist af piger, som i stedet var vilde med hans bedste ven Suna – som dog afviste dem alle. En dag redder Takeo en sød pige i et tog fra at blive antastet, og det er kærlighed ved først blik for ham. Pigen opsøger Takeo og udtrykker sin taknemmelig ved at give ham en kage. Tykhovedet som Takeo nu engang er blevet, tror han, at hun er blevet forelsket i Suna, som har været tilstede ved begge deres møder.

Takket været Suna varer misforståelsen og dansen om den varme grød dog kun 3 episoder – hvilket også er forfriskende. Det betyder nemlig, at resten af serien kan fokusere på, hvordan Takeo og Rinko er som par. Selvom de nu kommer sammen, er der nemlig stadig ting, der skal overvindes og misforståelser, der skal udreddes.

Det er en sød og sjov kærlighedshistorie uden den helt store dramatik. MY love STORY er ganske enkelt super godt selskab både historiemæssigt og karaktermæssigt. Både Rinko, Takeo og Suna er sympatiske personer, som man hepper på. Derudover er der også andre sjove og interessante personer som f.eks. Sunas storesøster og Takeos forældre. Både Rinko og Takeo har også hver deres vennegruppe, som selvfølgelig møder hinanden gennem de to og laver diverse ting sammen.

Ud over Rinko og Takeos kærlighedshistorie handler MY love STORY!! også om Takeo og Sunas venskab. De er der for hinanden i sygdom og kyssetræning, og selvom Takeo nu har en kæreste, bliver Suna på ingen måde glemt.

Det lille ”men” mht. til MY love STORY!! er, at den ikke rigtig har nogen slutning, og den sidste story arc er væsentligt svagere end de foregående. Det sagt, så var hele serien stadig en fornøjelse at se. Pga. det shiny og romantiske look vil mange måske tro, at MY love STORY!! kun er for piger, men min mand var skam ligeså vild med serien og dens karakterer, som jeg var.

Antal episoder: 24
Genrer: romance, comedy
Studie: MADHOUSE

5af6

 

Shirobako

Shirobako

Shirobako følger Aoi Miyamoris dagligdag på animationsstudiet Musashino Animation, hvor hun arbejder i produktionen. Hendes fire veninder fra high school forsøger også at gøre deres krumspring i animationsinstustrien. Den ene arbejder som key animator hos Musashino, en anden forsøger at slå igennem som seiyuu (stemmeskuespiller), en tredje arbejder med 3D-animation, og den sidste går stadig på college, men vil gerne være forfatter.

Det er dog hovedsageligt hverdagen på Musashino, vi følger, hvilket også var det, der gjorde mig interesseret i serien. Jeg synes nemlig, at det er sjovt at komme med bagom – ligesom i Bakuman., hvor det bare var manga.

Hvis ikke jeg havde læst en anmeldelse af Shirobako på Anime News Network, som gav mig forhåbninger om, at serien ville blive bedre, jo længere jeg kom ind i den, havde jeg nok kastet håndklædet i ringen omkring eps. 6-8 stykker.

Shirobako er virkelig langsom til at komme i gang og få styr på, hvordan den bedst skal benytte sine facetter. Især dukken og bamsen i den kvindelige Aoi Miyamoris tanker fandt jeg belastende. Min tålmodighed blev dog belønnet, for langsomt fandt serien og karaktererne deres rytme.

Der er MANGE udfordringer og ender, der skal hænge sammen, når der skal laves en anime. Der er også et enormt tidspres – især når folk ikke gør deres arbejde ordentligt eller slet ikke udfører deres opgaver. I disse tilfælde er det så produktionens opgave at samle trådene op og finde en løsning.

Jo længere jeg kom i serien, jo mere begyndte jeg at dele frustrationerne, som flere af karaktererne oplevede – og det var jo et godt tegn, for det betød, at jeg var begyndt at engagere mig i serien.

Shirobako endte da også med at levere en god sjat personudvikling fordelt over flere karakterer. Det gjorde mig alligevel også glad at se pigerne komme nærmere deres drøm om at lave en anime sammen. Selvom det til tider kunne virke lidt cheesy (og forudsigeligt), sad jeg alligevel med et smil på læberne i slutningen af eps. 23.

Har man tålmodigheden, og falder man for karaktererne og deres udfordringer, er Shirobako bestemt et kig værd. Har man et perifært kendskab til industrien, vil man også kunne more sig over diverse referencer som G.I. Staff (navnemæssig kombination af studierne J.C. Staff og Production I.G) og Mitsuaki Kanno (baseret på Hideaki Anno).

Antal episoder: 24
Genrer: slice of life, comedy
Studie: P.A. Works

4af6

Leave a Reply

Your email address will not be published.