Adam Sandler er en goofy drengerøv i skøre klassikere, tåbelige skuffelser og opsigtsvækkende dramaer

Adam Sandler er tilbage som hovedrolleindehaver på det store lærred – denne gang på Netlix i den opsigtsvækkende Uncut Gems, der har fået meget positiv opmærksomhed.

Her er skruet gevaldigt ned for fjoellerierne og op for al action og drama i hæsblæsende og angstprovokerende underholdning på film. Og underholdning har altid været Adam Sandlers que-word i sin efterhånden lange og tossede filmkarriere.

Vi kender ham nemlig mest som den goofy drengerøv i hans skrupskøre komedier, der både har høstet meget succes, men også mange skuffelser.

Sandler startede med at lave stand up, og fik sin officielle debut som skuespiller i en lille birolle i The Cosby Show, men det var først efter at han havde været en fast del af underholdningen i talkshowet, Saturday Night Live, at han begyndte at få hovedrollerne i Hollywood.

Da han fik ordentlig fodfæste i Hollywood grundlagde han så sit helt eget produktionsselskab, “Happy Madison Productions”. Og navnet på produktionsselskabet er ikke tilfældigt – det er opkaldt efter hans første større gennembrud, ”Billy Madison” og “Happy Gilmore”. Det var netop disse film som viste sig at være starten på Adam Sandlers guldalder i start 00’erne.

Herefter bragede han nemlig igennem med film som “The Wedding Singer”, “The Waterboy”, “Big Daddy”, “Anger Management” og “Click”. Det var film som ophøjede Sandler til alle tiders komediekonge, fordi de alle var unikke og underholdende på sin egen måde (selvom han i mange af filmene spiller den samme rolle – ofte rollen som en temperamentsfuld drengerøv).

Men så skete der noget.

Pludselig kom den ene intetsigende og håbløse komedie efter den anden. Det var som om han havde regnet med at han var sjov og underholdende unanset hvor sløset eller tam en film, han sagde ja til. Det var han desværre ikke. “I Now Pronounce You Chuck & Larry”, “Just Go with It”, “Jack & Jill” og “Grown ups”-filmene er og bliver bare ikke film, som når hans tidlige film til sokkeholderne, og endte højst med et par sørgelige fnis. Det var simpelthen ikke værd at samle på.

For hver gang at Adam Sandler dummede sig i endnu en tam og håbløs komedie blev spørgsmålet tydeligere: “Hvad sker der for Adam Sandler? Var han ikke sjov og underholdende at se på engang? Er han blevet en doven pengemaskine?”.

Efter Grown Ups 2 kritiserede Los Angeles Times ham også ved at kaldte ham “the white Tyler Perry: smart enough to know better, savvy enough to do it anyway, lazy enough not to care”. Og lad os se det i øjnene – de havde lidt ret. Igennem de sidste 10 år har hovedparten af hans film været pinlig dårlige.

Men selvom de fleste af hans senere film ikke er noget at råbe hurra for, har han uanset hvad altid været god til at tiltrække et stort publikum, og er fuldt beretiget til at grine hele vejen til banken – han ligger nemlig på top 5 som én af Hollywoods absolut rigeste skuespillere (dette skyldes også hans voice acting i diverse animationsfilm som “Hotel Transylvania”, og i høj grad også hans forretninger igennem sit produktionsselskab, der har landet op til flere aftaler med Netflix).

Men bedre sent end aldrig Adam Sandler! De seneste år har Sandler overrasket, og vist sig alligevel at være en spændende skuespiller.

I 2017 fik han overraskende god kritik for sin medvirken i dramaet The Meyerowitz Stories, og her fik vi igen set at han kan så meget mere end falde-på-halen-komedier.

Det er for øvrigt heller ikke første gang at han er blevet set i film med mere alvrolig tyngde. Her kan bl.a. nævnes filmene “Punch-Drunk Love”, “Reign Over Me” og “Funny People” , der er film som netop læner sig mere ind i drama-genren, og er værd at tage et kig på.

Endelig skinner Sandler nu også igennem, som den energiske jødiske juvelforhandler i sin nyeste film på Netflix. “Uncut Gems” er en fantastisk forfriskende, stressende og dramatisk filmoplevelse. Så lad os lige sige det igen: bedre sent end aldrig Adam Sandler.

Og god fornøjelse til jer alle sammen derude – der er stadig massere af Sandler, der er værd at se og gense her i lock-down-perioden, hvis du ser dig godt for.

Leave a Reply

Your email address will not be published.