22.11.63 – datoen siger dig måske ikke så meget, men det er en af verdenshistoriens mest omdiskuterede datoer og hvad der egentlig skete den dag er stadig ukendt.

De mange spekulationer over, hvad der helt præcis skete på datoen har dog ikke stoppet forfatter Stephen King – kendt for alle mulige gysere og sorte tårne – i at spekulere i, hvad der førte til drabet på den vellidte, dame-glade og demokratiske præsident.

I 11.22.63 (nu må Amerikanerne snart lære at skrive datoerne rigtigt) følger vi engelsklæreren Jake Epping, der opdager, at ikke alt er som det ser ud på den lokale diner. Stedet, kendt for sine billige høj-kvalitets burgere, bærer på en hemmelighed så voldsom, at den kan ændre verdens gang.

Epping, spillet af den fabelagtige James Franco (Spider-man, Pineapple Express), lærer, at det lækre kød stammer fra 1960 og at Al Templeton, som ejer dineren, dagligt tager en tur til fortiden for at købe den samme portion kød hos den lokale slagter. Men det bedste? Hver tur tager blot 2 minutter i nutiden, uanset hvor lang tid Al bruger i fortiden, og hver tur igennem ”the rabbit hole” starter på præcis det samme tidspunkt. Så mens Jake har en samtale med sin kommende eks-kone tager Al en noget længere tur end tidligere og skyder vor helts rejse i gang.

22.11.63

Det der følger er et fascinerende studie af ”hvad hvis” – hvad skal der til for at ændre fortiden og hvilke konsekvenser hovedpersonens handlinger har for fremtiden. For selv om Epping kan vende tilbage til nutiden har han nu en mission – at løse mysteriet om Oswald og forhindre mordet på JFK.

Men der er ikke nogen nemme løsninger for Jake Epping. Kaninhullet har kun en dato, der kan bruges og dermed må han klare livet i 1960’ernes Texas frem til det skæbnesvangre tidspunkt. Med sin viden om begivenhedernes forløb og Al Templetons notater fra et tidligere forsøg kommer Epping tæt på Lee Harvey Oswald og det gør vi som tilskuere også.

22.11.63

Selv om jeg er stor fan af Stephen Kings gyserbøger, så har jeg altid syntes bedre om de film der er baseret på hans realistiske historier. Ser vi bort fra kaninhullet i et øjeblik, er historien en fantastisk øvelse i spekulativ fiktion og der er ingen tvivl om, at King har været fascineret af begivenhederne den dag. Hans evne til at blende fiktion og historisk fakta er efter min mening uden lige.

I 11.22.63 sidder vi helt ude på kanten af vores sæde hele vejen igennem, mens Jake ihærdig prøver at ændre verdenshistorien – men det er aldrig så ligetil, når det handler om Stephen King og fortiden er ikke meget for, at nogen forsøger at lave om på den.

Hvorvidt vi nogensinde finder ud af, hvem der dræbte John F. Kennedy og hvilke årsager som lå bag, er svært at sige, men man kan altid selv lave et hæderligt forsøg og besøge JFK Assassination Records i de amerikanske national arkiver her – hvor der også er forbindelser til Danmark…

Warcraft

Leave a Reply

Your email address will not be published.