Et nyt projekt har set dagens lys i lille Danmark. Formålet er velgørenhed, og virkemidlerne, ja, dem skal man til nørderne efter.

Nogle af jer har måske hørt om Venligboerne på Facebook. En gruppe med over syv tusinde medlemmer, der arbejder for venskaber og positivitet. En del undergrupper herunder hjælper med at byde flygtninge velkommen til landet og hjælpe dem til at slå sig ned. Tanken er, at uanset hvordan man politisk står i forhold til flygtninge, så er det bedst at få dem godt integreret, når de nu er ankommet til landet. Gruppen er upolitisk og tillader ikke politiske indslag.

venligboerne-1536x458

Nu har en ny undergruppe så set dagens lys; Venligboernes IT-formidling. Gruppen er i gang med at organisere sig, men tanken er, at gamle bærbare computere og mobiltelefoner skal komme asylansøgere og flygtninge til gode. Mange flygtninge og asylansøgere kunne have god gavn af en computer til brug for dansk træning, til at knytte sociale kontakter, til praktikpladssøgning og til kontakten med det offentlige.

Indtil videre er der lavet modtagergrupper i København, Odense, Aarhus, Aalborg og Hjørring, hvor man kan indlevere sin gamle bærbare eller telefon. Den kan indleveres både med og uden data.

mobiler

Brugte mobiler modtages også gerne!

I grupperne bliver der herefter foretaget wipe af harddisken, det vil sige, at alt data bliver overskrevet adskillige gange, således at ingen data kan findes frem igen. Herefter bliver der geninstalleret Windows eller Ubuntu samt diverse standardprogrammer. Til sidst bliver den rengjorte bærbare udleveret til en asylansøger eller flygtning til brug for Nem-ID, jobsøgning eller lignende.

Venligboernes IT formidling søger stadig frivillige til at hjælpe med pc’erne, til distribution og fragt imellem landsdelene og håber i øvrigt på donationer af udstyr fra både private og virksomheder.

Alt foregår naturligvis frivilligt, ligesom der er stor fokus på, at licenser, sikkerhed og selve håndteringen af donationer skal foregå efter bogen. Derfor er der også snart udsigt til, at undergruppen afholder sin egen stiftende generalforsamling med valg af revisor, bestyrelse og godkendelse af vedtægter.

Samtidig er andre undergrupper i fuld sving med at arrangere IT-cafeer, hvor alle, uanset nationalitet, kan mødes og få hjælp til Nem-ID, e-mail, antivirus og andre dagligdagsproblemer.

Kilder det i din indre nørd ved tanken om at gøre en forskel for andre? Så er det tid til at støve den gamle bærbare af og tilbyde den samt din arbejdskraft på initiativets hjemmeside HER.

Gruppen blev startet af tre vidt forskellige mennesker. Kristian Risager Larsen er statskundskaber og IT-projektleder. Murtaza Al Shawi er freelancetolk og kontaktperson ved Imam Ali Moskeen i København. Han håber på at se mere frivillig aktivitet fra forskellige trosretninger i Danmark. Jeg selv, Anne Gram, er, som I nok ved, Metronaut-skribent og revisor og håber på at være med til at støtte en ny bølge af frivillighed over hele landet. Vores mål er dog det samme: at støtte herboende flygtninges adgang til IT og internettet for at fremme integrationen og kontakten til det digitale Danmark, familie og forbedre adgangen til elektronisk sprogundervisning.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.