I kraft af at George R.R. Martin over de sidste par år er gået hen og blevet en af de mest populære og velkendte forfattere, primært i kraft af hans fantasy-serie “En Sang om Is og Ild”, er det ikke så sært, at hans tidligere bøger er begyndt at blive oversat til dansk også.

Turen er nu kommet til en roman, han skrev helt tilbage i 1982, “Feberdrøm“.

Historien tager sin begyndelse i 1857 i de amerikanske sydstater. Hjuldamperkaptajnen Abner Marsh, også kendt som den grimmeste mand på floden, er i problemer. Han har mistet tre af sine dampskibe, og hans firma er ved at gå under. En dag kontaktes han af rigmanden Joshua York, som ønsker at indgå partnerskab med ham, investere i en ny hjuldamper og redde Marshs skrantende firma. Det eneste, han kræver til gengæld, er, at Marsh ikke stiller spørgsmål ved Joshuas besynderlige adfærd, som at han kun kommer ud af sin kahyt om natten, eller at han holder sig et bekendtskab af sære personer, der også holder sig inde om dagen. Marsh er mistænksom over for tilbuddet, men da Joshua tilbyder at opfylde hans drøm om at sejle Mississippis smukkeste og hurtigste båd, kan han ikke sige nej.

Jeg går ud fra, at alle har gættet, hvad historien også handler om nu, og hvis du ikke har, så står det altså også på forsiden af bogen, så jeg tror ikke, det er en spoiler, når jeg siger; vampyrer! Og taget i betragtning af at vampyrgenren er blevet trukket gennem mudderet i flere år af ting som Twilight og Vampire Diaries, så er det virkelig forfriskende at læse George Martins version.

george-rr-martin

George R.R. Martin … sin egen vægt værd i guld (65.000.000$).

Man kan rimeligvis sammenligne bogen med Anne Rices Vampyrkrøniker (såsom “En Vampyrs Bekendelser“), men uden den overdrevne romantisering af vampyrer eller tidsperioden, som jeg føler Rice tit gør brug af. Martin etablerer en vampyrmytologi, som både føles klassisk og moderne, og jeg vil ikke afsløre, hvilken form den tager her. Men hvad, han gør endnu bedre, er den brutalt realistiske fremstilling af de amerikanske sydstater få år før Borgerkrigen og slavefrigørelsen. Martins passion for historie og specielt detaljer om historiske epoker, kulturer og politik er altid det, der gør hans bøger specielt dragende. En af styrkerne ved “En sang om is og ild” er netop, at den, på trods af at den finder sted i en fantasy-verden, i høj grad føles som vores egen. I “Feberdrøm” er historien sat i vores egen verden, men med to meget fremmedartede elementer, vampyrerne og slaveriet. Det er naturligvis ikke et tilfælde, og parallellerne mellem de to herre-slave-forhold bliver da også berørt flere gange. Det er generelt et gennemløbende tema i meget af Martins litteratur, at de stærke udnytter de svage. Hvad enten der er tale om adelen over for bønderne, slaveejerne over for slaverne eller vampyrerne over for menneskene.

Så hvis du er en fan af George R.R. Martins andre bøger, er Feberdrøm helt sikkert værd at tjekke ud. Jeg var egentlig ikke synderligt interesseret i en vampyrhistorie i 1800-tallets Amerika, men Martins måde at skrive på og detaljerne mere end opvejede for emnet. Jeg har nu ikke bare et grundigt kendskab til, hvordan en hjuldamper i 1850’erne så ud og fungerede – jeg har nu også et ret godt kendskab til, hvilke former for mad man spiste dengang, da adskillige sider er dedikeret til den slags detaljer.

Hvis du er fan af Anne Rices bøger, så tror jeg stadig, du kan få en god portion fornøjelse ud af den, og det samme hvis du har en interesse for livet i sydstaterne inden Borgerkrigen eller måske historier om hjuldampere.

Hvis du foretrækker Twilight og Vampire Diaries, så ville jeg nok springe over.

Jeg giver i hvert fald bogen 4 solide stjerner, og en af mine eneste kritikker er sådan set, at historien ikke er længere. Når George Martin engang er færdig med “En Sang om Is og Ild”, ville jeg egentlig gerne se ham udforske universet i “Feberdrøm” noget mere.

4af6

... kan forresten også læses som tegneserie!

… kan forresten også læses som tegneserie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.