’Skygge-Baldur’ er en historisk roman, der skiftevis fortæller historien om den slyngelagtige pastor Skygge-Baldurs jagt på en forhekset ræv i den islandske natur, og om en Fridrik B. Fridjonsson, hvis adoptivdatter med downsyndrom, Abba, lige er død.

Romanen er skrevet i et minimalistisk sprog, der passer godt til den minimalistiske handling og øde atmosfære, der er i det vilde Skandinavien. I fortællingen om Fridrik og Abba hører man bl.a. om deres første møde og om hendes død, men intet af det vækker nogen særlig følelse af sympati, ej heller en trang til at høre mere om dette par, hvis personligheder man aldrig rigtig lærer at kende.

Den anden del af romanen, historien om rævejagten, er derimod mere interessant, og byder på fine og brutale naturbeskrivelser, mens man følger en magtkamp mellem menneske og natur.

Pastor Baldur tilbringer flere dage i sneen i jagten på en hunræv, som viser sig usædvanligt svær at fange. Tankerne kan her ikke undgå at komme hen på Hemingways klassiker ‘Den gamle mand og havet’, hvor en ældre fisker forsøger at tæmme og fange en stor marlin.

Vi følger hvordan Skygge-Baldur, stædigt og stolt, forsøger at kæmpe imod naturens kraft – både i form af rævens snilde og det kolde vejr, og hvordan det næsten fører til hans undergang, da han får naturens nådesløse kraft at føle på mere end én måde. En transformation finder sted, men om dette er hævn og undergang eller frelse af den egoistisk pastor er op til diskussion. Måske er det begge dele. For ved at komme tættere på naturen på denne måde, mister Skygge-Baldur den ondskabsfuldhed, han er kendt for, men mister samtidigt også sin menneskelighed. For naturen er hverken god eller ond eller menneskelig – den er der blot.

Når man læser beskrivelserne af det snedækkede, stille Island, føltes det næsten som om, man befinder sig ved verdens ende, og anstrøget af magi tilfører historien et fint lille pust, der giver den en næsten eventyrlig charme.

Skygge-Baldur af Sjón, er udkommet på Forlaget C&K

Leave a Reply

Your email address will not be published.