De fleste kender jo nok James Bond…

OK, det var årets underdrivelse: ALLE kender James Bond – langt de fleste fra EONs filmserie, der snart bliver udvidet med endnu et kapitel, nemlig SPECTRE, som bliver film nummer 24 om mesterspionen, hvis vi kun tæller de officielle.

De fleste ved nok også, at James Bond startede som en bogserie forfattet af Ian Fleming, som skrev 12 romaner og et par novellesamlinger om ham. Men efter Flemings død er der skrevet en hel del officielle James Bond-romaner, primært af John Gardner og Raymond Benson, som tilsammen har holdt Bond i live i 25 romaner inklusiv et par novelizations. Sideløbende har Charlie Higson skrevet en række bøger om James Bond som barn; en serie, der senest er blevet fortsat af Steve Cole, der har sin nummer 2 på vej. Og der er sågar også skrevet 3 bøger i serien ”The Moneypenny Diaries”, der ser det hele fra Ms. Moneypennys synsvinkel.

Siden 2008 har en lille håndfuld kendte forfattere fået lov at skrive en roman hver. Sebastian Faulks startede med ”Devil May Care”, Jeffery Deaver fortsatte i 2011 med “Carte Blanche”, og William Boyd udgav ”Solo” i 2013.

UK-Project-One-cover1Og nu er det så blevet Anthony Horowitz’ tur til at prøve kræfter med en Bond-roman. Anthony har tidligere skrevet en serie bøger om den unge Alex Rider. Nu har jeg ikke læst bøgerne, men jeg har set filmen bygget over den første bog, STORMBREAKER, og den var godt nok ret James Bond-agtig. Han har også skrevet et par Sherlock Holmes-romaner, så han er ikke ukendt med at adaptere andre forfatteres figurer.

Anthonys James Bond roman har fået titlen ”Trigger Mortis”, og den udkommer i England og USA d. 8. september. Den kommer også på i hvert fald tysk og fransk og sikkert også andre sprog. Desværre har jeg ikke hørt om en dansk oversættelse, og det er i det hele taget længe siden, at en ny Bond-roman er blevet oversat til dansk.

”Trigger Mortis” har ellers noget af et scoop, for den inkluderer materiale, som Ian Fleming selv i sin tid skrev til en TV-serie, der aldrig blev til noget. Den foregår umiddelbart efter handlingen i Flemings roman ”Goldfinger”, der blev udgivet i 1959. Der bliver gensyn med mange af de kendte figurer, som M, Ms. Moneypenny – og såmænd også den navnkundige Pussy Galore fra netop ”Goldfinger”. Hun blev i 1964 udødeliggjort i Honor Blackmans skikkelse i filmen GOLDFINGER.

Som en lille forløber genudgav det engelske Vintage Books i denne uge ”Goldfinger” i en såkaldt ”Trigger Mortis Edition”, der inkluderer første kapitel af den nye bog som en lille bonus. Den landede i min postkasse forleden, og dette første kapitel tegner umiddelbart godt.

vargr16. november er der så premiere på den nye Bond-film, SPECTRE, som selvfølgelig igen er med Daniel Craig som James Bond, Ralph Fiennes er M, Naomie Harris er Ms. Moneypenny (som nu om dage lyder fornavnet Eve), og vores egen fantastiske Jesper Christensen dukker for tredje gang op som superskurken Mr. White. Sam Mendes (som også lavede SKYFALL) står igen for instruktionen.

Men i november vender James Bond også tilbage på en platform, han har været fraværende fra i rigtig lang tid efterhånden, nemlig tegneseriemediet. Dynamite vil udgive en lang række James Bond-serier, både versioner af Flemings gamle romaner (som har været lavet som tegneserier før) og nye historier, startende med en historie over 6 numre under den kryptiske titel VARGR. Historien er skrevet af Warren Ellis (“Planetary”, “Transmetropolitan”, “Moon Knight”) og tegnet af Jason Masters (Marvels “Wolverines”).

Alt i alt tegner resten af 2015 til at blive en skøn periode for James Bond-fans.

Leave a Reply

Your email address will not be published.