Fordelene ved at være en bænkevarmer

”Fordelene ved at være en bænkevarmer” af Stephen Chbosky er en ungdomsfortælling om en noget speciel teenagedreng, Charlie. Han er hvad man kalder en bænkevarmer, en der ikke deltager i livet, men blot observerer andre og lader ting ske.

Bogen er skrevet som breve adresseret til en ’kær ven’ som vi aldrig får navnet på. I brevene fortæller Charlie om hvad der sker i hans gymnasieliv, alt fra forelskelse i veninden Sam til familiedrama. Brevformen får læseren til at føle sig som en flue på væggen i Charlies liv, ganske som Charlie selv føler han er det, hvilket sandsynligvis er et bevidst – og godt – valg fra Chboskys side.

Charlie er en ret sjov karakter. Han har ikke helt styr på alle samfundets normer, hvilket man blandt andet ser, da han møder op i skole iført jakkesæt, og da han kysser en anden pige foran sin kæreste, fordi han ikke ville lyve, efter han er blevet bedt om at kysse den kønneste pige i rummet.

Det bliver aldrig direkte nævnt, men man kan forestille sig at Charlie nok er autist.

Det er rart med en ukonventionel protagonist, der har masser af fejl, men som stadig er sympatisk og relaterbar. Selvom man ikke selv er en decideret bænkevarmer, tror jeg, de fleste har oplevet at føle sig udenfor eller at føle at det er svært at leve livet, sådan som man egentlig ønsker det, og det er rart at læse om en person, der har nogle af de samme problemer som en selv.

Charlies udvikling fra at være bænkevarmer til at lære at gribe livet er rørende, og så tager romanen samtidigt vigtige emner så som psykisk sygdom, overgreb og seksualitet op, ting som fylder i manges, især unge menneskers, liv.

Alt i alt har Chbosky kreeret en velskrevet og rørende ungdomsroman, der vil fortsætte med at være relevant mange år ud i fremtiden, hvor mennesker fortsat vil opleve de samme op- og nedture som Charlie og hans venner.

Fordelene ved at være en Bænkevarmer af Stephen Chbosky

Leave a Reply

Your email address will not be published.