Det er langsomt ved at blive koldt og mørkt udenfor, hvilket er en perfekt undskyldning for at gemme sig indenfor i et stort tæppe med sin ynglingsnørdjuice, om det er kaffe, kakao eller varm cola, og læse en god bog.

Bortset fra den varme cola, så er det, hvad jeg har tænkt mig at gøre, og efterhånden som jeg kommer igennem min nu-er-det-mørkt-læseliste, vil jeg dele mine oplevelser med alle jer, de glade læsere på Metronaut.

jkrowlingJeg er nu nået til bog nummer to: Barden Beedles Eventyr af J.K Rowling, som er sammensat af fem korte eventyr med udgangspunkt i den troldmandsverden, hvor Harry Potter finder sted. Medfølgende hvert eventyr er en kort analyse, lavet af Albus Dumbledore, der ser nærmere på, hvilken værdi og betydning eventyrerne har i henhold til troldmandsverdenen.

Grunden til, at jeg har valgt netop denne bog, er, at jeg er stor fan af Harry Potter-serien og følte, jeg havde brug for at genbesøge det magiske univers, men havde ikke den store lyst til en Potter-maraton. Dertil fungerer Barden Beetles Eventyr perfekt! Og da jeg ikke havde læst bogen endnu, var dette en oplagt mulighed for mig til at dyppe en storetå i magi. Bogen i sig selv er nemlig hurtigt læst og er en overskuelig mundfuld med et meget lettilgængeligt sprog.

Rowling BARDEN BEEDLES EVENTYR forsideDe fem eventyr er virkelig underholdende og indeholder gode traditionelle budskaber: vær god ved din nabo, forlad dig på dine styrker, luk dig ikke af for andre og døden er naturlig. Selvfølgelig fornemmes der paralleller til ældre eventyr, som formidler lignende buskaber, men her findes de i en opdateret version, genfortalt gennem en moderne klassiker, og det er nemt at forestille sig, hvordan de fem eventyr er gode til højtlæsning til yngre Harry Potter-fans.

Nu er jeg ikke del af det yngre Harry Potter-segment, alligevel kunne jeg nyde bogen. At læse Dumbledores analyser var især sjovt, og de er møntet på de ældre læsere. Derfor fungerer Barden Beetles Eventyr til flere forskellige aldersgrupper, og selvom Rowling indsætter fodnoter til at forklare det magiske univers, så er disse mere en påmindelse om troldmandsverdenens magiske regler og sociale struktur, som man måske har glemt. På grund af dette får man som læser genopdaget den (undskyld udtrykket) magi, som Harry Potter-serien består af. Men det betyder også, at hvis man kun har set filmene, kan man opnå et større indblik i troldmandsuniverset uden nødvendigvis at tonse gennem alle bøgerne.

4688786-8333879446-Albus

Ved at læse Barden Beetles Eventyr føler jeg ikke, at jeg lærer noget nyt om troldmandsuniverset, men jeg er ekstremt underholdt. Rowling viser sig som en alsidig forfatter, der kan skrive i mange forskellige genrer på en god og sammenhængende facon. Alligevel vil jeg påstå, at denne bog lider under én ting: man skal helst være fan og have en smule kendskab til troldmandsuniverset. De tidløse budskaber i eventyrene vil falde i god jord hos børn med et større kendskab til Harry Potter og iPads, end de har til H.C Andersen, og der findes nok indhold til at levere et magisk fix til de ældre fans.

4af6

Leave a Reply

Your email address will not be published.