Min mor var en kop sukker. Sådan starter Jennifer Clements ’Halvfems Huller i Himlen’, en fortælling om USA’s underklasse. Vi følger den 14-årige pige Pearl, opkaldt efter sit perlehvide udseende, der bor i en punkteret bil i en trailerpark med sin excentriske mor, der netop er lige så sød som en kop sukker.

Moderens ’kroniske empati’, som Pearl udtrykker det, får dog fatale følger for deres liv, da hun falder for tilflytteren Eli Redmond, en mand ikke mange bryder sig om.

Handlingen er sparsom, men det gør ikke meget, for man bliver suget ind af karaktererne og det utroligt smukke sprog, fortalt i Pearls poetiske og metaforiske stemme, der næsten giver romanen en snert af magi, selvom det er realistisk fiktion.

På trods af det fine sprog, er handlingen bestemt ikke rosenrød, og tager fat i vigtige emner så som fattigdom, kriminalitet og tilhørsforhold, og beskriver hvordan en enkelt tilsyneladende uskyldig handling kan få store konsekvenser for både ens eget og ens omgangskreds’ liv.

De barske omstændigheder Pearl og hendes mor lever under er ikke usædvanlige i USA, hvor mange lever i fattigdom og til en vis grad overladt til sig selv.

Den italesætter ligeledes USA’s fortsatte store problemer med kriminalitet og en for liberal våbenlov, der kræver mange uskyldige ofre. Det er derfor en samfundsrelevant roman, der får tankerne i gang hos læseren, og man kan ikke lade være med at blive frustreret over ting i handlingen, som man føler kunne have været undgået.

Der er dog også opløftende tidspunkter, hvor de utilpassede beboerne i trailerparken passer på hinanden, selvom det måske er på nogle ukonventionelle måder.

Med ’Halvfems Huller i Himlen’ har Clement formået at skrive en rørende roman, der går lige i hjertet på læseren, og den er et must-read for alle, der interesserer sig for tematikken, og alle elskere af velskrevet litteratur.

Halvfems Huller i Himlen af Jennifer Clement

Leave a Reply

Your email address will not be published.