DKos er et dansk cosplay-magasin, som udgives digitalt på issuu.

DKos er en kombination af DK for Danmark, og (k)os for cosplay.” Således beskriver redaktionen selv navnet i lederen i bladet.

Bladet udkom for første gang 31. maj 2012 og var 90 sider langt. Siden er der årligt kommet fire udgivelser. Disse blev tilrettelagt, så de dækkede de tre store danske conner: J-Popcon, SVScon og Genki. Derudover var der en ekstra udgave i december, som kom omkring MCM London Comic Con, som afholder EuroCosplay.

Bladet blev skabt af frivillige kræfter i det nordjyske. Idéen blev til ved en fødselsdagsfest, hvor størstedelen af den opstartende redaktionsgruppe var samlet. De syntes, der manglede et cosplay-magasin, som havde fokus på alle typer af cosplay; vestlige såvel som østlige og købte såvel som hjemmelavede – og så bestemte de sig for selv at gøre noget ved det. Bag DKos står et fast hold med 8-10 medlemmer, men der er også rigtig mange freelanceskribenter inde over hvert eneste blad. Freelancerne bidrager både med tutorials til bl.a. make-up og props samt billeder fra photo shoots.

Kitty Saxkjær Mortensens imponerende Poison Ivy-cosplay.

Kitty Saxkjær Mortensens imponerende Poison Ivy-cosplay. Foto: Michael La-Cour

Den 1. september udkom DKos #14 så – og det er på hele 140 sider. Bladet er altså vokset 50 sider siden sin opstart i 2012. DKos #14 har selvfølgelig fokus på Genki, som blev afholdt den første weekend i august, men der er også artikler om Dokomi i Düsseldorf i Tyskland og Japan Expo i Paris i Frankrig. Sidstnævnte afholder European Cosplay Gathering.

DKos byder også på en række interviews både med danske og internationale cosplayere. Der er bl.a. interviews med Genkis tre udenlandske dommere fra henholdsvis Rusland, USA og Norge, som både fortæller, hvad de synes om cosplayshowet og miljøet til Genki sammenlignet med deres hjemland, og hvad de selv går op i mht. cosplay. I #14 er DKos også begyndt på en ny type interviews, som de kalder ”Bag om hobbyen”. Her fortæller to danske cosplayere om, hvilken påvirkning cosplay har på deres hverdag.

Bag om Hobbyen med Stine Nilsson.

Bag om hobbyen med Stine Nilsson. Foto: DustyPhotography.

DKos indeholder dog også rigtig mange billeder, for de vil gerne fremvise så mange forskellige slags cosplay som muligt. I denne udgave er der otte almindelige photo shoots med karakterer fra både amerikanske tegnefilm, anime, en live action-film, spil og en illustration. Der er naturligvis også diverse snapshots fra Genki, hvor cosplayerens egen favoritdel fremhæves. DKos har desuden et samarbejde med gruppen Danish Cosplay på Deviant Art, så hvis man lægger sit billeder op derinde, kan det komme med i bladet.

På tutorial-fronten er der også noget for enhver smag. Man kan bl.a. lære, hvordan man lægger Mew gijinka-make-up, faker en kavalergang, konstruerer en bestemt paryk og laver en tandprotese i Worbla. Alle tutorials er bygget op i et trinsystem og er godt illustrerede.

Lær at lave seje tandproteser som denne!

Lær at lave seje tandproteser som denne! Foto: Sascha Nielsen

DKos har altså et godt blandet indhold. De kommer også jævnligt med nye former for artikler og fornyer sig på den måde. Personligt er jeg glad for, at bladet dækker så bredt, da jeg ellers ikke ville læse det. Jeg læser dog ikke bladet slavisk, men udvælger de artikler, som nu interesserer mig.

Du kan læse mere om DKos på deres Facebook-side og issuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.