Roald Dahl møder Tømmermænd i Thailand i det nyeste påfund fra fantasifulde Anders Matthesen  snørklede hjerne.

I ’Ternet Ninja 2’ genoplever læser samme flabede indhold i ny og forfriskende indpakning. Denne gang er den drabelige dukke blot fyldt med gule ærter og indpakket i 100 % økologisk hessian – men naturligvis ligeså ternet og bevæbnet som før.

Ternet Ninja er blevet genfødt for at udføre en ny mission; børnemorderen Phillip Eberfrø er ude af det thailandske fængsel og på vej til at slette sine beviser, men med tung retfærdighedssans er det ikke noget Aske og T.N. kan acceptere. På familiens sommerferie til Thailand forvikler ninjaen og lærlingen sig derfor ind i et spin af action i forsøget på at forpurre Eberfrøs skumle planer.

Karaktererne som vi lærte af kende i første bog er ligeså farverige og enestående, som vi husker dem. Aske er blevet ældre men er åbenbart stadig ikke moden nok ifølge ”næsten”-kæresten Jessica. Papbroderen Sune er blevet en smule flinkere mod Aske men tænker stadig mest af alt på søde sager.

Askes univers bliver udfoldet på en troværdig måde, og Matthesen bidrager med generøs udvikling af de ellers stedfaste karakterer. Den stædige ternede ninja har udbygget en mere øm og uvidende side af sig selv. Det klæder ham næsten ligeså godt som det nye rødternede, hjertebeklædte ydre.

Matthesen har igennem sit hverv et helt særligt talent for at præsentere sit publikum med et friskt perspektiv på klicheer, hvilket efterhånden er lidt af en opgave i sig selv. I hans hænder kommer de under kærlig behandling og bliver revset fra hinanden. Netop derfor rammer bogen ligesom dens forgænger præcist ned i den farlighed, som andre ikke tør røre ved og viser med fin kynisme og ironi, hvordan man giver magten tilbage til det unormale og udstiller dobbeltmoralheden. De der oprigtigt finder denne bog krænkende grundet den lejlighedsvise brug af skældsord har vidst ikke helt fattet pointen.

Anders Matthesen har selv forklaret, at han ikke anser ’Ternet Ninja’-bøgerne som børnebøger. Han skriver præcist som han har lyst til uden én særligt målgruppe in mente. Resultatet er en opkvikkende læseoplevelse, og en bog som i sin essens er virkelig og jordnær. En stor portion af læserne vil være børn og unge, som særligt vil fornøjes af Thorbjørn Christoffersens levende illustrationer, men samtidig er bogen også stopfyldt med skideunderholdende underliggende humor til de voksne.

Den berygtede to’er er tydeligvis et håndværk, som Anders Matthesen er tilfreds med, og der ligger da også en stolthed i hans veludførte research og ikke mindst en tilbagevendende fascination af japansk kultur. En mere værdig efterfølger finder man sjældent. Jeg glæder mig allerede ufattelig meget til filmatiseringen.

Ternet Ninja 2 / Anders Matthesen / 2019 / Høst og Søn / 248 sider

Leave a Reply

Your email address will not be published.