Den Her SommerDet var en varm sommerdag, da jeg første gang begejstret læste ‘Den Her Sommer’, og jeg tænkte dengang, at den fortjente at blive oversat til dansk. Det er endelig sket nu i en fin oversættelse fra Høst og Søn.

Den Her Sommer” af Mariko Tamaki og Jillian Tamaki er en tegneserie, der, når man holder den i hånden, er ligeså tung som en god roman, og som med en god roman føler man som læser, at man får en vigtig og interessant historie fortalt på disse godt 300 siders tegneserie, hvor betegnelsen graphic novel – tegnet roman – er yderst passende.

Stilen er smuk med bløde streger og fine nuancer, og æstetisk er det en stor nydelse at læse den.

Historien handler om de to piger Windy og Rose, der står på tærsklen til teenagelivet med alt det spændende og ubehagelige, det åbner op for. De mødes hver sommer og er for hinanden de søstre, som de aldrig fik. Deres legeplads er det magiske land uden tid, der opstår om sommeren, når de med deres familier indtager deres sommerhytter og lægger deres almindelige hverdage fra sig. På den måde er de stadig børn, der lever i et univers tilsyneladende uden digitale opdateringer og pligter, men med masser af svømmeture, sand og udflugter uden voksenopsyn.

Den-Her-Sommer-Høst-og-Søn-02Der er nye oplevelser i vente for dem denne sommer; Rose bliver betaget af en lokal fyr fra kiosken, de ser alt for mange uhyggelige film, og de lister sig som små spioner rundt for at opsnuse alt, de kan om dem, der lige er lidt ældre og har gang i alt det på en gang lokkende og frastødende. Men der er også rod i familielivet, og der er mange tanker, der skal håndteres i ensomhed. Fortællingen viser fint, hvad tosomheden kan bære i den alder, hvor man kan udvikle sig i ryk, der ikke matcher hinanden, og hvad man trods alt vælger at holde for sig selv, selvom man har en næsten-søster ganske tæt på. Alt det, der som præ-teenager er svært at forklare og sætte ord på, bliver nænsomt tegnet i pigernes udtryk og handlinger.

”Den Her Sommer” er genkendelig og vedkommende. Selvom det for denne læser føles som lang tid siden, jeg var lige ved og næsten teenager, kan jeg huske både de følelser, Rose og Windy tumler med, ligesom jeg som voksen kan blive ramt i hjertet af Roses forældres situation. De har deres egne alvorlige problemer, som ikke kan løses ved at tage til sommerhytten, for der er ingen magi, der opstår for dem.

Det er troværdigt, og man kan ikke lade være med at leve sig ind i historien.

Jeg håber, der er mange nye læsere af tegneserier, unge som gamle, der vil give denne historie en chance. Den læser sig selv, og man sidder godt underholdt tilbage med en fornemmelse af at være taget tilbage tiden til dengang, hvor alting både var meget mere enkelt og alligevel kunne være så vældigt kompliceret.

5af6

Leave a Reply

Your email address will not be published.