Når ungerne er lagt i seng og det er blevet de voksnes tur til at tage et smut til stenalderen, går det ikke stille for sig. Hvis man er bekendt med Settlers of Catan, er der mange ligheder med Stone Age.

I Stone Age, skal man have fat i ressourcer, og dem kan man bruge til at bygge hytter, som i juniorspillet, men spillerne skal også kæmpe om udviklingskort, som i sidste ende kan være altafgørende. I forhold til Settlers er spillerne i Stone Age i gang med at bygge de første hytter. De kæmper om ressourcerne: træ, ler, sten og af en eller anden årsag guld. Desuden skal spillerne have fat i mad til at brødføde de op til 10 jægere/samlere/byggere/arbejdere (også kendt som meeples), som hver spiller har til rådighed.
Stone Age
For at få fat i alle disse ressourcer, skal spillerne på skift stille deres arbejdere i ressourceområderne. For hver arbejder de stiller et sted, skal de slå med en terning. Jo flere arbejdere, jo flere terninger. Derefter bliver det samlede terningeslag, delt med 2-6, afhængigt af, hvilken ressource der skal bruges. Det er billigst at få fat på maden, mens guld er det sværeste. Derudover kan man sætte sine arbejdere i lære, hvilket giver værktøj som kan hjælpe i forhold til ressourcerne; sætte dem i marken, så det bliver nemmere at brødføde landsbyboerne og for at få flere arbejdere…sætter man to sammen i en hytte! Hubba hubba!! 
Når spillerne så har fundet ud af, hvordan det går med deres arbejdere og deres mange projekter, starter næste runde. Der er intet fast antal runder der spilles, men slutspillet udløses når bunkerne af hytter eller udviklingskort er ved at slippe op.
Stone Age kan spilles af 2-4 spillere, og kan nemt tage et par timer med fire spillere. Vi fik kun først prøvet det med to spillere, og efter en mindre indlæringskurve, kom vi hurtigt videre og kunne afslutte spillet på omkring en time. Selv om spillet sætter nogle gode regler op i forhold til to spillere, kommer det virkelig til sit rette med fire spillere. Det blev straks mere udfordrende at placere sine arbejdere, og få fat på de forskellige ressourcer. Spillerne anvendte alle forskellige strategier, hvor nogle satsede stort på antal arbejder, mens jeres anmelder gik efter værktøjsudvikling og dertil hørende point.
Til sidst skal det nævnes, at jeg aldrig har scoret så mange point i et spil – Nogensinde! I to personers spillet gik det godt at få bygget hytter, med hele 7 af slagsen, hvoraf en af dem scorede 49 point. Når man bygger hytter, scorer man point med det samme, og det er ret vigtigt at få det på plads, da man ellers kan glemme, hvor mange point man rent faktisk fik. I den sidste score fase er der potentielt tonsvis af point i udviklingskortene, hvor jeg nok scorede over 100. Jeg troede først jeg havde gjort noget forkert, men et tjek igennem reglerne afslørede, at jeg ganske rigtigt skulle score et hav af point, takket være udviklingskortene. I fire personers spillet var jeres anmelder også tæt på de andre spillere og det med kun 5 arbejder, mens de andre tit kiggede forbi landsbyens ægteskabshytte. I sidste ende trak udviklingskortene dog fra og en lykkelig brætspils-newbie kunne løbe med sejren, til alles store fornøjelse.
Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Stone Age kan blive smidt på bordet ligeså ofte som Ticket to Ride eller Settlers of Catan. For selv om det jeg har skrevet for oven kan virke kompliceret, så må jeg give Lautapelit kæmpe credit for, at de kan lave spil som i sidste ende er intuitive at spille (se Eclipse anmeldelsen) og dermed kommer spillerne hurtigt ind i det. Hvis I, som jeg, elsker Settlers, så er Stone Age et spil for jer og jeg er sikker på, at I ikke bliver skuffet.
6af6

Leave a Reply

Your email address will not be published.