null

Pixar kickstartede animationsgenren i 1995 med Toy Story—begyndelsen på ikke bare en trilogi af film først fuldendt 15 år senere, men starten på det definitive animationsfirma, der siden har siddet pænt på tronen af genren. Nu har trilogien fået sløjfe på med Toy Story 4.

Umiddelbart virkede 3’eren til at være en fin afrunding for Andys legetøj, og det er ingen hemmelighed, at Disney og Hollywoods franchise-maskineri giver en smule kryb når det kommer til at fortsætte serien. Men det er alligevel et karaktergalleri man ikke har noget imod at falde tilbage på, heller ikke som seer.

Filmen starter ud med et flashback til den dag, hvor porcelænsdukken Bo Peep bliver givet videre—lang tid før Woody og venner. I nutiden skal deres nye barn, Bonnie, til at starte i børnehaven, hvor hun på sin første dag laver et nyt stykke legetøj af en bunke af skrald, og det bliver favoritten med det samme. Men før skoleåret for alvor begynder skal familien på roadtrip, og hvad der dog ikke venter i den store verden.

Det mest mærkbare element helt fra start af er den ufatteligt høje animationskvalitet, de smukke billeder i en forunderlig men genkendelig verden. Toy Story 4 sætter helt nye grænser på, hvad en animationsfilm kan gøre og hvordan den kan se ud. Fra Bonnies værelse til autocamperen på motorvejen, fra regnvejr og solskin til støvede gulve bag reoler. Det hele har et eventyrligt udtryk, der både er fantastisk fremstillet af instruktionen og af så høj en kvalitet, at man næsten ikke kan være i sig selv.

Præmisset fungerer også godt: Forky forstår ikke at han er legetøj, da han jo er lavet af skrald. Det hidkalder lidt Buzz Lightyears egen mistro fra den første film, uden at det sådan set går i ring. En stor del af filmens første halvdel fungerer næsten som en homage til Pixars begyndelse, og på den måde sættes det også fast, at der stadig er noget at komme efter hos originalerne.

Historien i sig selv er af den sædvanlige skuffe: en hjem-ud-hjem konstruktion, der mod slutningen halter en smule, men som deroptil har været en livlig rejse, kulminererende ved en antikvar og et omrejsende tivoli.

Den primære værdi falder stadig på legetøjet selv. Karakterne er lige så underholdene som altid. Der er plads til fornyelse og spas, og hele kabinettet er fyldt ud af de klassiske figurer i sjove situationer, samt et par vellykkede nye, heriblandt bugtaledukker og en daredevil. Dette er seriens guld, og selvom mange af de klassiske karakterer udover Woody og Buzz ikke får så meget tid, som man kunne håbe på, så er tiden brugt godt, og der går sjældent mere end et minut uden en form for charmerende udbrud—og derimellem falder det billedlige på plads til nær perfektion.

Toy Story 4 bryder med mistroen til, at en fortsættelse var nødvendig. Det er charmerende og eventyrligt, med endeløs fantasi og emminent animationsarbejde, der ikke så meget forsvarer nødvendigheden om en 4’er, men i hvert fald slår fast, at det bestemt ikke skader.

Filmen er set og anmeldt i IMAX 3D med engelsk tale. Instrueret af Josh Cooley. Medvirkende: Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts, Tony Hale, Christina Hendricks, Keanu Reeves m.fl. Spilletid: 1t40m

Leave a Reply

Your email address will not be published.