Hvad er anime? Det kommer nok an på, hvem du spørger.

Erin

Erin

Nogle vil sige, at det er tegnefilm, hvor personerne har store øjne og vilde frisurer i mange farver som f.eks. Dragon Ball og Yu-Gi-Oh. Andre vil sige, at det er japanskproducerede tegnefilm. Få vil måske sige, at det har noget med frame rate at gøre. Andre igen vil sige, at det er farverige tegnefilm med masser af action og hurtige animationer.

Personligt definerer jeg en tegnefilm som anime, når den er produceret af et japansk studie med hovedsageligt japanere bag roret. For mig er der ingen såkaldt ”animestil”. Jo, der er en stil, som mange her i vesten forbinder med anime, men det er bestemt ikke i denne streg, at alt anime laves. Herunder kan I se eksempler på forskellige stile. Erin, Mushishi og Ping Pong The Animation hører dog mere til de særlige undtagelser end normen, men så forskelligt kan anime altså se ud – ja, faktisk kan det variere endnu mere stilmæssigt.

Mushishi

Mushishi

Hvad er det så, der gør anime specielt..? Jeg tror igen, at dette er forskelligt fra person til person. Mit gæt er dog, at det, der typisk lokker folk til anime, er, at det er anderledes end de gængse vestlige tegnefilm, som vi bliver præsenteret for på dansk tv. For det første ligger der en helt anden kultur bagved. Det kan også nemt virke til, at anime ”tør” nogle flere ting. Der er f.eks. blod i anime til tweens. Anime kan ligeledes virke mere voksent og kompleks. Der laves faktisk også anime til forskellige målgrupper – omend børn nok stadig er den største.

Ping Pong - The Animation

Ping Pong – The Animation

Jeg har altid godt kunne lide animation, og da jeg som 9-årig faldt over anime, blev jeg bidt af det på stedet. Jeg kunne godt lide, at der var en større sammenhængende historie, som strakte sig over en række episoder. Jeg nød at følge personernes udvikling. (Senere måtte jeg dog erfare, at der også findes anime, som er meget episodiske, og hvor personerne ikke ændrer sig fra start til slut). Jeg kan godt lide animation, fordi mediet byder på andre virkemidler end live action. Der er mange flere muligheder, når det kommer til at udtrykke action, humor og følelser i det hele taget – udtryk, der ville virke absurde i live action. Selve stregen og stilen kan også ændres i en serie til at understrege f.eks. humor. Samtidig spiller lydeffekter og musik en stor rolle.

Yona of the Dawn

Yona of the Dawn

Apropos lyd, så føler jeg også, at der generelt er meget mere følelse, indlevelse og udtryk i (japanske) stemmer til anime.

Ligesom med både live action-film og -tv-serier findes der både fantastisk anime, letfordøjelig anime og direkte gyselig anime. Jeg vil derfor ikke promovere anime som helhed. I stedet synes jeg, at man skal udplukke perlerne og gå på jagt efter det anime, som falder i ens smag – og jeg glæder mig til at hjælpe jer lidt på vej i fremtiden her på Metronaut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.