Bare rolig, denne artikel indeholder rent faktisk ingen spoilere!

Der var end ikke gået fireogtyve timer, efter sidste afsnit af en meget populær tv-serie var rullet over skærmen, før en af mine facebook-kontakter lavede en opdatering, der afslørede, at en af hovedpersonerne blev dræbt. Det gjorde det en lille smule anti-klimaktisk for mig efterfølgende at se sæsonen, som jeg havde gemt for at kunne maraton-streame den.

Brace-Yourself-Spoilers

Jeg går ud fra, at vi alle har prøvet noget i denne retning på et tidspunkt – at få afsløret vigtige plotdetaljer om film eller tv, på enten facebook, twitter eller online artikler. Vi kalder det spoilers, og betegnelsen er efterhånden inkorporeret i populærkulturen. Så hvad skyldes fremkomsten af dette spoiler-fænomen?

Jeg tror, vi kan spore dets rødder til fremkomsten af den globale, indbyrdes forbundethed. Mennesker og nationer på kryds og tværs af verden er langsomt blevet mere og mere forbundne over flere århundreder med telegrafens opfindelse, dernæst telefonen, stigende handel, politiske forbund, bedre muligheder for at rejse og så videre. Men den kulturelle udveksling har virkelig fået fart på over de sidste 50-60 år. Udbredelsen af tv’et gjorde det muligt for almindelige familier at følge med i nyheder og underholdning fra andre kontinenter. Vietnam-krigen siges at være en af de første konflikter, hvor medierne virkelig blev brugt til at vise krigens rædsler og mobiliserede tusindvis af protester imod den, som ultimativt førte til den amerikanske tilbagetrækning.

transformers-age-of-extinction-chinese-posterDe sidste par årtier er det især den kulturelle forbundethed, der er vokset. Vi ser film og tv fra Tyskland, USA, Japan eller Iran. Vi kan finde videoer og sange fra næsten ethvert sted på kloden på youtube. Tøj og sko bliver designet i Canada, produceret i Asien, og solgt til folk lige fra Danmark til Sydafrika. Det kinesiske marked er så vigtigt for Hollywood, at handlingen i storfilm ligefrem tilpasses det asiatiske marked. Den sidste halve time af Transformers: Age Of Extinction er rent faktisk sat i Kina, selvom det ikke har nogen relevans for plottet. Og den blev en kæmpe succes på grund af det.

Verdens befolkning har altså gennemgået en vis form for forbundethedsproces i løbet af det tyvende århundrede. Først en stigende politisk forbundethed, så en nyhedsmæssig forbundethed, så en kulturel forbundethed, og nu tror jeg, vi er nået til det nyeste stadie: den indre forbundethed.

Det startede muligvis med facebook. Her kan du smide en opdatering op om, hvad du laver eller tænker, og dele nyheder, billeder eller artikler med dine venner. Så kom twitter, hvor du med få bogstaver til rådighed kan dele tanker, der pludselig falder dig ind med dine følgere. Og senere igen instagram, hvor du i stedet for ord bruger billeder til at dele din hverdag med andre.

Hvad disse sociale medier har til fælles er en indre forbundethed med enten venner, familie, fans eller totalt fremmede. Deres formål er at skabe personlige forbindelser imellem mennesker, ikke objektive forbindelser eller envejskommunikation. Personer på den anden side af jorden kan synes godt om dit opslag om, at Taylor Swift er awesome eller dele dit tweet om, at du synes, Obama styrer. De kan følge med i dit arbejde, din fritid, din familie, dine hjertesorger, dine sygdomsforløb. De skaber et enormt netværk af følelser, meninger, debatter, trends, support og modstand. Igennem disse sociale medier bliver vi alle forbundet i vores indre liv.

Share-on-Facebook-LG

Og i dette enorme netværk af indre forbundethed er spoiler-fænomenet blevet født. I dette netværk er tid og afstand blevet elimineret – og til en vis grad også skellet imellem vores forskellige bevidstheder. På de sociale medier er vi en del af én stor, kollektiv bevidsthed, hvor grænserne mellem vores individuelle personligheder begynder at blive udvisket. Artikler eller opdateringer, der afslører plottet i film eller serier, baserer sig på den opfattelse, at alle andre naturligvis også er klar over dette plot. På internettets indre forbundethed risikerer man at gå ud fra, at alle andre også ved, hvad man selv ved, og mener, hvad man selv mener.

nPjUF

Problemet er, at ikke alle er på samme niveau af forbundethed på nettet. For dem, der er på samme niveau og ser Game Of Thrones eller Walking Dead, så snart det er ude, kan diskussioner om centrale plothandlinger være en kilde til ekstra intimitet og underholdning i netværket. Men for os, der er på et andet niveau og ikke er begyndt på sæsonen endnu, er det bare spoilers, og de er pisse irriterende.

Så næste gang, du dykker ned i netværket, så husk at tage dig i agt for de områder, hvor du risikerer at løbe ind i spoilere, og hvis du selv laver en opdatering, så overvej, hvorvidt den er potentielt gavnlig eller skadelig for dine med-forbundne.

About The Author

Uddannet idehistoriker og antropolog bosat i Århus, men bærer nu den hæderkronede titel jobsøgende. Når han ikke arbejder på sine to lommeprojekter, verdensfred og verdensherredømme, læser han læssevis af bøger, ser film og tv-serier, eller afholder b-films-maratoner med sine venner. Kasper drømmer også om en dag at få noget interessant at skrive i sin profiltekst.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.