Netflix’ nye franske gyserserie er det gudløse elskovsbarn af en hedensk trekant mellem Stephen King, Edgar Allan Poe og H.P Lovecraft, hvis beskaffenhed har været præget af en streng indoktrinering af de store gyserfortællinger, heriblandt Eksorcisten, Ondskabens Hotel og Stephen King’s It.

Emma Larsimon, spillet af Victoire Du Bois, er vores tragiske heltinde i Netflix’ nye originale gyserserie. Som en arketypisk gyserprotagonist, er Emma en succesfuld forfatter; bedst kendt for sine romanserie omhandlende den fiktive karakter Lizzie Larck, som bekæmper dæmonkongens groteske kone, heksen Marianne.

Som en stereotypisk Stephen King’ish karakter, er Emma en plaget alkoholisk sjæl med en mørk fortid, hvor den uendelige ondskab har sat sit betændte aftryk. Emma er lige præcis den uperfekte heltinde som vi har brug for i serieuniverset – en fandenivolsk kvinde med ben i næsen, og en hemmelig tung byrde på sine skuldre.

På trods af Emmas flugt fra sin fødeby, den lille landsby ved navn Elden, indhenter fortiden hende via gammelt bekendtskab som minder hende om, at den fiktive ondskab har sin inspiration fra den virkelige verden.

Emma, i følgeskab med sin assistent Camile, (Lucie Boujenah) er nu nødsaget til at konfrontere sin fortid, og indse at helvede er tættere på end man tror.

Heksen Marianne har nemlig forladt bøgerne og hjemsøger Elden.

Kun Emma kan stoppe den ældgamle ondskab, men hvad hun ikke ved er, at Marianne har en dæmonisk plan med Emma i centrum.

Serien består af 8 dele med en gennemsnitlig spilletid på 45 min per afsnit. Dette giver publikum muligheden for at trække vejret mellem rulleteksterne og nedtællingen til det næste afsnit af denne stygge fortælling – hvilken forbandet velsignelse, at få serveret sådan et godt gys på den blasfemiske dato, fredag d. 13 (premieredatoen).

Marianne er den klassiske gyserhistorie, der forstår at følge horrorens spilleregler som et religiøst evangelium, og man fornemmer hurtigt den ultimative sorg i den lille landsby, hvor serien hovedsageligt foregår.

Skaberen af serien, Samuel Bodin, har formået at skabe et dystert univers på lige fod med Netflix’ anden store gyserserie The Haunting of Hill House, hvor den næste store forskrækkelse venter lige rundt om hjørnet, men stadig med en hvis grad af uvished i bedste suspense-stil.

I realiteten bringer Bodin’s Marianne ikke noget nyt til genren, men instruktøren formår derimod, at fremvise sine evner som en sand connoisseur af rædsel, og leverer en formidabel pastiche der hylder fortidens filmiske klassikere som har defineret Horror cinema.

Advarsel!Lad være med, at se serien alene, medmindre du elsker søvnløse og paranoide nætter, hvor du venter på heksens grufulde hvisken i dit øre.

Seriens smukke cinematografi formår at opsluge dig, samt det brillante skuespil fra de forholdsvis ukendte skuespillere, som forhåbentlig har en stor fremtid i møde når det resterende af verden formår, at værdsætte horrorseriens skønhed.

Det intense skuespil og den grufulde horror går op i en højere enhed og formår, at skabe et æstetisk stykke seriekunst, hvor selv de monstrøse skabninger fremstår som smukke kreaturer der komplimenterer serien, uden at gøre den plat.

Som tidligere beskrevet, følger serien gysergenrens grundregler til punkt og prikke – dette er desværre med til at gøre serien en anelse forudsigelig, og man kan nærmest tælle ned til hvornår, at det næste jumpscare springer i ansigtet.

Men er serien så egentlig værd at se – til det kan jeg kun svare med et klokkeklart ja, især hvis man er en kyndig horrorfan, ligesom jeg selv, der desperat higer efter den næste forskrækkelse – som en trængende ryger, der gennemroder sin jakke efter den sidste cigaret.

Efter afslutningen af det sidste afsnit, kunne jeg kun sidde tilbage, omfavnet af frygten, og bede en lille bøn til de højere, eller i dette tilfælde, lavere magter om, at serien får endnu en sæson.

Instrueret af Samuel Bodin, skrevet af Samuel Bodin og Quoc Dan Tran. Medvirkende: Victoire Du. Kan ses på Netflix nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.