Efter sidste års Outlaw King og The Favourite skulle man tro, at det var nok med halvhistoriske sagaer om kongeriger og hof, men Maria Stuart vælter nu ind i biograferne som den sørgelige rest af britiske fortidsfortællinger, en uanende afslutning på et ellers godt år for tematikken.

Maria Stuart (Ronan) vender tilbage til Skotland efter hendes ægteskab i Frankrig er endt med mandens død, og hun søger sig frem til både hjemlandets trone samt Englands, hvorpå henholdsvis hendes halvbror (McArdle) og Elizabeth I (Robbie) sidder.

Mens det lader til at være ligetil for den nyankomne arving at overtage Skotlands højsæde, så er England straks et større spørgsmål, og filmen udspiller sig som en nærmest allegorisk portrættering af Elizabeth og Stuarts relation – som to dronninger, to kvinder og to medlemmer af samme royale familie.

Josie Rourke bygger videre på sin karriere inden for teater med et brag af en kostumefest, men lærredet lider ikke godt af det. For selvom at alle karakterrollerne er umådelig velfordelt på Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Guy Pearce og David Tennant, med flere, så opnår Dronning af Skotland aldrig et herredømme over det narrativ som udfolder sig.

Mildt sagt er det et rodet, cirkulært manuskript der overdøver skuespilspræstationerne, og spændingskurven ligger et sted mellem et koma og en gravplads.

Expositorisk dialog hjælper os kun med at forstå, hvor uinteressant historien i virkeligheden er fremstillet, og der lader til at være en hjælpeløs mangel på opbygning og konsekvens.

Hver scene er mere usammenhængende end den sidste, og efter at vi er blevet drevet igennem den samme problematik for ottende gang, virker filmens klimatiske møde mellem dronningerne mere som et dødsstød end en berigende afslutning.

Højdepunkterne er lette at skue i denne lavlandede fremstilling af Skotland: Skuespillerne, især Ronan, Robbie og Pearce, gør det flot og engagerende, selvom manuskriptet i sig selv sakker bagud. Cinematografien er god og håndgribelig – kameraet indfanger en vis skønhed, om end afsides fra resten.

Men meget mere er der ikke at komme efter, medmindre man bare godt kan lide kostumedramaer og afvigende historik.

Med teatralsk gunst drager Mary Stuart – Dronning af Skotland sløret for scenen og efterlader publikum, langt om længe, med en hulhed der bevidner ingen forandring fra filmens startskud. Cirkulært narrativ, intetsigende instruktion og et ubegribeligt manuskript leder os ud af salen med kun en god dosis skuespil at tage os til takke med.

Instruktør: Josie Rourke. Fotograf: John Mathieson. Medvirkende: Saoirse Ronan, Margot Robbie, James McArdle, Guy Pearce, David Tennant m.fl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.