Mad Max Fury Road plakatDen længe ventede Mad Max: Fury Road af George Miller er et fabelagtigt post-apokalyptisk action-brag af en film, som lever helt op til den hype, traileren og os fanboys har pisket op på nettet.

Man behøver ikke at være en erklæret fan af Mad Max-serien for at nyde dette visuelle voldsorgie. Så længe man køber præmissen om, at jorden er gået under, og de overlevende kører rundt i vanvittige køretøjer og kæmper om de resterende ressourcer (vand/benzin/våben) for overlevelse, kan man trygt læne sig tilbage og nyde denne psykotiske ballet af biljagter, flammer, eksplosioner og lækker sado-masochistisk fremtidsmode.

Hvor og hvornår i Mad Max-universet, filmen befinder sig, er uvist, men der spekuleres i, at den ligger tidsmæssigt et sted imellem Mad Max og Mad Max: Road Warrior, da Max stadig har sin legendariske V8 Interceptor med påhængsraket i filmens start… indtil den sprænger i luften!

Vi følger Mad Max (Tom Hardy), som ufrivilligt trækkes på togt for at fange Imperator Furiosa (Charlize Theron), som stikker af fra den tyranniske leder, Immortan Joe, med en uerstattelig last i håb om at finde det forjættede land. Undervejs møder vi en hær af skøre skurke i nogle af de mest intense bil-kampe, verden har set på film indtil nu.

Det er en vanvittig og dyster fremtidsverden, som George Miller har opfundet, og den bliver bare bedre med hver iteration. Mennesker er syge og deforme, kvinder bliver malket som køer eller brugt til avl, mænd kategoriseret efter arbejdsroller (mekanikere, krigere, kanonfoder, baggrundsmusikere?!), og fanger brugt som organdonorer eller levende blodtransfusionsmaskiner. Strø lidt mumbo-jumbo-religion ud over det hele, og du har en rigtig gal verden.

Persongalleriet er ligeså gakket som den verden, de befinder sig i. Tom Hardy leverer en solid og stum Mad Max. Hovedskurken og tyrannen, Immortan Joe, ser bad-ass ud med sin kranie-iltmaske og uniform på – og det er forfriskende at se en magtfuld tyran tage førersædet (bogstaveligt) i jagten på den last, Furiosa kører med. (Fun fact: Hugh Keays-Byrne, der spiller Immortan Joe, spillede også den skøre hovedskurk Toecutter i den første Mad Max.)

toecutter

På trods af Mad Max-titlen er det egentlig Furiosa, der er filmens protagonist. Udstyret med guns, kampvogn og en kick-ass protesearm kæmper hun for et spinkel håb i en håbløs verden. Der er mange andre gode karakterer med – tjek blot navnene på nogle af dem: Imperator Furiosa, People Eater, Rictus Erectus (!!) – det er den rene galskab, og jeg elsker det! Den her film kommer nok ikke til at vinde nogle ”bedste skuespiller”-kategorier ved Oscar-uddelingen, men samtlige skuespillere gør det godt, og der er ikke noget at komme efter (nu er det også mest action, vi er kommet for at se!)

Filmen er heldigvis ikke drevet så meget af plot og dialog, men kører uden nåde på de hårde actionscener – og sikke nogle sekvenser. Billederne og klipningen er mildest talt fantastisk – man bliver bogstaveligt blæst omkuld – aldrig før har jeg oplevet så meget action og følt den grad af fysisk udmattelse efter en tur i biffen. Størstedelen af actionsekvenserne er praktiske effekter fremfor ren CGI-magi, og det kan mærkes, smages og føles. Tårene trillede ufrivilligt ned ad mine kinder under nogle af actionscenerne, for man kunne ikke få sig selv til at blinke af frygt for at gå glip af galskaben.

Musikken, leveret af Junkie XL, understøtter perfekt actionsekvenserne – at vi ovenikøbet har en rock-gimp med i filmen, spændt fast på en kampvogn spækket med højtalere, der leverer ”Heavy Mædl”-angrebsmusik med ildspyende guitar, gør oplevelsen endnu mere absurd, på den gode måde!

MAd Max Guitar Flamethrower

Hvis man absolut skulle sætte en finger på et eller andet, så ville det være nogle plot-elementer, der mangler opfølgning. Mad Max har ”syner” igennem hele filmen – er det hans samvittighed eller det rene vanvid eller noget helt andet? Det bliver aldrig uddybet, selvom det fylder en del i handlingen – måske kan vi have det til gode i den næste Mad Max.

Taget i betragting at denne film har været under forberedelse i over et årti, er det fantastisk at opleve, hvor godt den er skruet sammen, og hvor rendyrket den er i sin fortællestil, og hvor vanvittige actionscenerne er. Det er uden tvivl den bedste filmoplevelse i 2015 indtil videre – nu vil vi gerne se mere!

5af6

 

About The Author

Halvanden meter islandsk galskab som raskt tilegner sig nye hobbyer og trends. Faldt i tegneseriegryden som barn i 80’erne og har været afhængig af musik, tegneserier, bøger, film, konsoller, arkade-maskiner og radio siden han kan huske. Trives bedst i arkaden, til koncerter eller foran anlægget med familien.

Related Posts

One Response

  1. Kim L Larsen

    Wuaahhh!!! Den film er SINDSYG!!! Det er ren galskab lagt ovenpå galskab, med lidt galskab smurt ind midt imellem. Tak for anmeldelsen, der gjorde at jeg smuttede ind og så den! En film der så absolut skal ses på det store lærrede og med rungende surround.

    What a lovely day!!!

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published.