For få dage siden ramte Michael Jackson-dokumentaren ’Leaving Neverland’ DR Online, og de sociale medier har siden da kogt over og folkedomstolen har afsagt sin dom: Michael Jackson var et pædofilt uhyre! Det siger de to anklager i dokumentaren jo.

I den tre timer lange dokumentar møder vi Wade Robson og James Safechuck der begge i dag er midt/sidst i 30’erne. De har det til fælles, at da de var helt små (hhv 5 og 7 år), mødte de og blev venner med poplegenden Michael Jackson.

De fortæller hvordan de og deres familier blev inviteret indenfor i Michael Jacksons liv – og hvordan Michael Jackson blev en del af deres. De fortæller også – i grafiske detaljer – hvordan Michael Jackson udnyttede dem seksuelt igennem flere år af deres barndom.

Det er rystende at høre på, og visse mentale billeder er svære at få ud af hovedet igen.

De to mænd virker forsagte, eftertænksomme og meget følsomme i deres fortælling, og man får sympati med dem helt fra start. Som Rolling Stones meget rigtigt skriver i deres anmeldelse, er den: ”Hard to watch, tougher to ignore, impossible to forget”.

Men …

Problemet med Leaving Neverland er bare, at de to anklager, Wade Robson og James Safechuck, aldrig bliver sagt imod eller udfordret i deres anklager.

I en tid hvor man ikke længere er ”uskyldig, indtil det modsatte er bevist”, farer medier afsted med lynhurtige beslutninger uden at forholde sig kritisk til påstande og anklager. Skuespillere bliver fjernet fra film og tv-serier i samme sekund der kommer en anklage imod dem – ’bare for at være på den sikre side’, kunne man foranledes til at tænke deres ræsonnement er.

Norges NRK (svarer lidt til vores Danmarks Radio) har taget konsekvensen af dokumentaren, og valgt ikke at ville spille Michael Jackson i radioen mere – i første omgang i 14 dage. Det samme gør britiske BBC Radio 2 (der minder om vores P4). Selv The Simpsons har valgt at fjerne et ældre afsnit af serien, hvor Michael Jackson har lagt stemme til en figur.

I Danmark ser det dog ud til, at medierne har hold hovedet koldt. Indtil videre.  

Den britiske filminstruktør bag Leaving Neverland, Dan Reed, giver de to anklagende mænd en mikrofon, og så får de ellers lov til at fortælle lige præcist hvad de vil. Deres version af historien får 100% lov til at stå uimodsagt og uden ét eneste kritisk spørgsmål.


James Safechuck

Man hører udelukkende fra Wade Robson og James Safechuck, og deres respektive familier. Ikke én person udefra får taletid til hverken at be- eller afkræfte deres påstande.

Hvis du sætter dig til at se denne tv-produktion, skal du være fuldstændig indforstået med, at dette ikke er en objektiv dokumentar baseret på kritisk journalistisk graverarbejde, som vi ellers er vandt til her i Danmark.

Det er et stykke ensidigt sensationsstof, hvor man, hvis man er i besiddelse af bare en lille smule kritisk og objektiv sans, får indtrykket af, at den kun har én eneste agenda: at udføre karaktermord på Michael Jackson.

Det er f.eks. tankevækkende, at i de tre timer dokumentaren varer, hører man intet om det sagsanlæg Wade Robson har anlagt mod Michael Jackson – efter hans død, vel at mærke – på intet mindre end 1.62 milliard dollars. Sagen ér blevet afvist af den amerikanske domstol af forskellige årsager, men en kyniker kunne godt tænke, at Robson vil mere end blot ”fortælle sin historie” i Leaving Neverland. Måske – bare måske – har han ikke glemt de mange penge der måske på den ene eller anden måde er lige udenfor rækkevidde.

Husk at Michael Jackson er blevet anklaget for misbrug af børn flere gange – to gange har han været for en domstol, og begge gange er han blevet frikendt.

Hvad der er sket mellem Michael Jackson og de mange børn han har omgivet sig med, ved jeg ingenting om. Og det gør du heller ikke. Vi kan tænke vores, og ’tro’ en hel masse.

Jeg vil for god ordens skyld sige, at jeg ikke er afvisende for, at Michael Jackson kan have gjort alle de ting han er blevet anklaget for. Jeg er på ingen måde en ’fan’ af ham, der vil kæmpe for ham gennem ild og vand. Jeg er bare en kritisk seer, der har brug for mere end bare én side af sagen.  

Var han en mærkelig excentriker der opførte sig meget, meget ’unormalt’? Ja, helt sikkert. Ingen tvivl. Var han pædofil? Aner det ikke – og det er Leaving Neverland på ingen som helst måde bevis for. Programmet er et 100% ensidigt partshøring – mikrofonholderi af værste skuffe. Desværre.

Leaving Neverland kan ses på DR Online. Dokumentaren er på to afsnit, der hver varer ca. 1½ time, du kan se DEL 1 og DEL 2 her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.