Når marketingafdelingen hos Disney, som det sidste inden filmen går i gang beder om, at anmeldelsen ikke indeholder for mange spoilere og selveste Mark Hamill (Luke-frigging-Skywalker) bliver tosset på Twitter over spoilers, så er det bedst at lytte efter.

Det minder faktisk lidt om den historie Hamill for nyligt fortalte i et talk-show om den tid, hvor de filmede Empire Strikes Back. På det tidspunkt havde filmen ikke engang fået den titel og manuskriptet indeholdt intet der antydede den store reveal i filmens slutning. I stedet hev George Lucas og filmens instruktør Irvin Kershner Hamill til side og afslørede, hvad der skulle ske. De fortalte, at nu var det kun de tre der vidste hemmeligheden, så hvis det kom frem, ville de vide det var ham. Samtidig fiskede sladderjournalister efter insiderviden fra settet og få dage senere kom deres fake-news frem. Heldigvis var historien ikke sand, men forestil jer, hvor trist det havde været, hvis den sande reveal havde været afsløret længe inden filmen var ude.

En ganske underholdende historie, som man kan se på Youtube, hvis man ikke har noget at lave inden man rent faktisk skal se THE LAST JEDI. Og kan dine venner ikke finde ud af at holde deres bøtte, er de ikke dine venner.

last jediMed Mark Hamills egne ord fra Twitter dinglende som et tændt lyssværd over skribenten, så skal der jo skrives noget og jeg kan ligeså godt sige, at jeg havde det sgu lidt ambivalent med traileren. Jo, den var fed nok, men trailere kan snyde.

Det gør filmen dog ikke og jeg var blæst fuldstændig væk. Instruktør Rian Johnson har virkelig fanget Star Wars ånden med den her film og for mig, som husker at have set Empire Strikes Back i biografen i 1983, blot 5 år gammel (ja, det var dengang det tog lang tid for film at komme ud i verden), så ramte den præcis de rette noter. Det bliver svært at undgå sammenligninger med netop Empire Strikes Back, ikke nødvendigvis fordi der er mange ligheder, men fordi den efterlader et fantastisk indtryk. THE LAST JEDI har de elementer der gjorde, at jeg her 35 år senere stadig er fan og jeg er ikke i tvivl om, at THE LAST JEDI vil brænde sig ind på mange unges nethinder og aldrig nogensinde give slip igen.

I optakten til filmens premiere har der selvfølgelig været en masse diskussion om de nye film, både THE FORCE AWAKENS og ROGUE ONE og deres respektive betydning i forhold til de originale film. Jeg vil indrømme, at jeg ikke var den største fan af The Force Awakens. Jo, den var god, men måske også lidt for gennemtænkt fan-service, hvor jeg derimod var helt vild med Rogue One. Men som diverse venner på de sociale medier skrev, så er der også en grundlæggende forskel på de to film. Rogue One er i bund og grund en krigsfilm i rummet og det er ikke før Darth Vader træder ind i billedet sent i filmen, at det altomfavnende element i de nu ni film indfinder sig – nemlig magien.

THE LAST JEDI er så absolut magisk og jeg må indrømme, at jeg misunder dem lidt, som ikke har set filmen endnu – for den første gangs oplevelse kan ikke slås – men samtidig glæder jeg mig også til de utvivlsomt talrige gensyn og ikke mindst til, at mine egne børn en dag efterspørger at se filmen og jeg kan få lov til at opleve den gennem dem og deres reaktioner.

Indtil da ”May the Force—”, nej. Jeg har sagt det ofte nok. Nu er det din tur.

UPDATE: NU er The Last Jedi endelig ude på DVD og BLU-RAY … og du kan STREAME den (og alle de andre SW-film) på bl.a. Blockbuster.

Ønsker du at hjælpe Metronaut.dk? Så kan du støtte med et valgfrit månedligt beløb. Pengene omsættes til mere og bedre indhold – klik på knappen herunder og læs mere:


Støt på 10er

Leave a Reply

Your email address will not be published.