Om 1½ uges tid går sommersæsonen i gang på animefronten.

Animeåret er inddelt i fire sæsoner – en for hver årstid. Hver sæson starter der over 40 anime-tv-serier – det er dog ikke alle, der bliver tilgængelige for os seere her i Danmark.

En kort animeserie er på 11-13 eps. og kører således kun en kalendersæson. En sæson af en animeserie kan dog godt køre over flere kalendersæsoner. Animeserier på 24-26 episoder kører over to kalendersæsoner, men de betegnes stadig som kun en sæson. Der kan sagtens gå et halvt år eller flere år imellem to sæsoner af en anime. En almindelig episode anime varer ca. 22-24 min., og der udkommer en ny episode hver uge. Det sker yderst sjældent, at der er springes en uge over.

Personligt ser jeg mest anime på 11-13 episoder og 24-26 episoder. Det hænger sammen med, at de længere serier typisk tilhører shounen-genren (henvendt til drenge), som ikke tiltaler mig så meget. Det sker dog, at jeg får startet på en serie, hvis endelige antal episoder ikke er blevet offentliggjort, hvor serien viser sig at blive noget længere. En anden grund til, at jeg typisk får startet på flest af de ”kortere” serier, er, at jeg godt kan lide, at der er udsigt til at få en slutning. Hvis jeg først kommer en 5-6 episoder ind i en 11-13 episoder-serie, er jeg også mere tilbøjelig til at få den set færdig, hvis den viser sig ikke at være så spændende som forventet.

+40 animeserier kan virke uoverskueligt, og jeg starter da langt fra på dem alle sammen selv. Som regel kan man heldigvis også sortere en sjat fra, da det er fortsættelser – og hvis man ikke har set den første tv-serie, er det oftest svært at springe ind i sæson 2. Jeg bruger forskellige værktøjer til at danne mig et indtryk af serierne på forhånd, og jeg gennemgår en række trin for at udvælge serier.

Trin 1

udsnit fra en illustreret oversigtFørst og fremmest søger jeg efter en illustreret oversigt på nettet med alle serierne (f.eks. HER og HER). Den læser jeg så slavisk. Hvis beskrivelsen og billedet fanger min interesse, slår jeg animeen op i et par online databaser for at se, om de har mere info.  Jeg plejer bl.a. at se på, hvad instruktøren tidligere har lavet. Derudover kan jeg godt finde på at søge mere info om en anime, hvis studiet bag tidligere har leveret nogle gode serier. Jeg er især opmærksom på Production I.G (kendt for Ghost in the Shell), BONES (kendt for Fullmetal Alchemist) og P.A. Works (de laver virkelig flotte serier, men det varierer, om serien har andet at byde på). Jeg sætter så alt, der lyder interessant på den ene eller den anden måde, på min ”Plan to watch list”.

Trin 2

Når der begynder at komme trailere ud, finder jeg min ”Plan to watch list”, gennemgår den og ser trailers til de serier, jeg satte på i trin 1. Hvis trailerne ikke fanger min interesse, ryger den givne anime af min liste.

Trin 3

Jeg ser sjældent virkelig frem til en animeserie, så jeg er ofte lidt langsom til et komme i gang med en ny sæson. Af den grund lader jeg mig også guide af andres anmeldelser. Jeg benytter mig flittigt af Anime News Network (ANN)s ”preview guide”, hvor en håndfuld anmeldere ser eps. 1 af en række serier og anmelder dem. Det er dog forskelligt, hvor mange anmeldelser der er fra serie til serie. Nogle gange er der kun en enkelt anmelder, der har set den, og andre gange er der fem.  Jeg læser dog primært anmeldelser af de serier, som jeg allerede har fået på min ”Plan to watch list”, men ind imellem skimmer jeg også de andre anmeldelser, og gode anmeldelser har fået mig til at tilføje serier til min liste. Hvis en anmeldelse er dårlig, eller den fortæller, at en serie er anderledes, end jeg havde regnet med (og dermed ikke længere fanger min interesse), får det mig typisk til at fjerne den fra min liste.

"Gangsta"

“Gangsta”

Trin 4

Kryds fingre for, at serierne på listen bliver tilgængelige på Crunchyroll, Viewster eller en anden streamingside, hvor jeg kan se dem.

Her i sommersæsonen ligger jeg mellem trin 2 og 3. Indtil videre har jeg 8 serier på min ”Plan to watch list” (heriblandt Charlotte, Gangsta og Rokka no Yuusha (se billedet i toppen af artiklen). Jeg forestiller mig dog, at listen skrumper lidt, når jeg kommer videre til de næste trin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.