En flok børn spiller fodbold på stranden, og en af dem, en dreng, bliver stukket af en mystisk hvid vandmand. Det er starten på Elias Matars lidt atypiske zombiefilm ASHES fra 2010.

ashes 001Klip til en ambulance, der ankommer til et hospital med en livredder, der har nogle grimme sår på brystkassen. Han bliver modtaget af den samvittighedsfulde læge Dr. Andrew Stanton – filmens hovedperson. Han er vellidt blandt kollegerne og er lidt af en stjerne på hospitalet, fordi han udover sit almindelige lægearbejde også arbejder på en kur mod AIDS. En af patienterne er ovenikøbet frivilligt gået med til at lade ham teste sine eksperimenter på ham, og patient og læge har et godt forhold til hinanden.

Forholdet til konen halter måske lidt – ikke fordi de ikke elsker hinanden, men han er bare så pokkers dedikeret til sit arbejde: Vi ser ham komme hjem sent om aftenen, og konen og datteren sover sødt – og vi ser ham stå op og tage på arbejde, mens familien stadig ligger og sover. Så det er ikke så meget, de ser til hinanden.

Kort efter han er mødt på arbejder dukker drengen fra stranden ud af det blå op på hospitalet og falder omkuld for øjnene af Dr. Stanton og en sygeplejerske. De får ham indlagt, og bagefter bliver Stanton præsenteret for en shady type fra et eller andet statsagentur, som vil støtte Dr. Stantons udvikling af AIDS-kuren.

Drengen, som hedder Jesus og spilles af Gabrial Matar (hvem sagde familieprojekt?), har et lavt immunforsvar, så Dr. Stanton får den ide at give ham en sprøjte med AIDS-kuren. Det skulle han nok ikke have gjort, for Jesus vågner lige præcis så meget op, at han bider Dr. Stanton ganske gevaldigt i armen.

ashes 002

Indtil videre har det egentlig været en udmærket film, men nu følger et ret ligegyldigt kvarter: Datteren har fødselsdag, et vennepar kommer til middag, damerne snakker om, at Stanton aldrig er hjemme – og kysser, og Stanton vågner efter et mareridt… Ja, det kunne have været fortalt på få minutter, men så havde filmens spilletid kun været lidt over en time.

Da Dr. Stanton dagen efter møder på arbejde, kan man se på billederne, at noget er ændret. Hidtil har der været filmet i meget realistiske, nærmest dokumentaragtige håndholdte billeder. Nu er billederne i perioder meget mere rystede og ufokuserede, og det afspejler Stantons sindstilstand – det fungerer faktisk ret godt.

Han bliver mere og mere utilregnelig og bleg og usund at se på, men har også sine klare øjeblikke. Jesus er død, og Stanton møder hans søster Maria (spillet af Lyla Matar), og erkendelsen af, at Jesus’ død er hans skyld, skubber ham over kanten.

ashes005

De sidste 20 minutter er mere traditionel zombiefilm, hvor forskellige folk, både tilfældige og nogle af dem, vi har mødt i filmen, bliver bidt. Zombie-make-uppen er ikke imponerende (det er så heller ikke helt klart, om der teknisk set er tale om zombier), men de sår, biddene efterlader, er ok.

Det er faktisk en ret god independent film – flot filmet, skuespillet (ikke mindst fra Brian Krause i rollen som Dr. Andrew Stanton) er rigtig godt, og der er tænkt over tingene. Og så har den kun kostet 900k dollars. Men zombie-elementet er lidt tyndt, og nu var det jo det, det skulle handle om.

3af3

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.