Med otte film over 16 år bag sig, er “The Fast and the Furious”-franchisen spændt fast i det kulturelle barnesæde med fuld bravour. Hvad startede som en motor-pornografisk benzinsluger af en serie, tilnærmede sig i højere grad den højoktanske bevilling af rendyrket action, pumpet med steroider og special effects.

Hobbs & Shaw” er den første spin-off fra hovedserien, og her følger vi Luke Hobbs (Dwayne Johnson) og Deckard Shaw (Jason Statham) i et usandsynligt partnerskab for at redde verden fra en supervirus, som i øjeblikket befinder sig i kroppen på Deckards søster Hattie (Vanessa Kirby).

(Hvorfor skal det altid handle om at redde verden?)

Det er næppe en original idé, at trække to modsætninger sammen for et højere formål—og så med et personligt motiv fra den ene, og et romantisk fra den anden, oven i købet!—men den trope findes af en årsag, for den virker faktisk godt.

Modsætningerne bliver sat op hurtigt og effektivt i en splitscreen montage, der viser de to mænds respektive morgenrutiner, og hver deres metode bliver udpenslet før de (selvfølgelig) ender med at skulle arbejde sammen.

Heldigvis er Hattie ikke bare en prinsesse i nød, men en fare i sig selv—intet nyt for Kirby, som sidste år var med i ”Mission Impossible: Fallout”—men de cliché-drevne dialoger hun har med de to mænd, er til at bide sig i tungen over.

Både Kirby og Statham virker dog i deres es, selv når det bliver så fjollet, at man ikke kan lade være med at grine, hvorimod Johnson i højere grad får æren af tvivlsomme replikker der sjældent rammer plet.

Det virker som om, at instruktør David Leitch har villet udfordre denne franchise af genrefilm med et mere moderne, humoristisk twist.

Ryan Reynolds, som Leitch tidligere har instrueret i ”Deadpool 2,” dukker op i en mindre rolle, og fagterne til hans filmografi er klare, og Reynolds er uden tvivl et småt men fremstrålende højdepunkt.

Men der opstår aldrig fuld enighed omkring, hvad filmen skal være: sjov action eller rendyrket action-komedie?

Det virker bedst, når det tager udgangspunkt i sidstnævnte, også selvom den mere melodramatiske tilgang tillader grin (mere af end med filmen).

Når selvudnævnte ”bad guy” og mekanisk-hærdede Brixton (Idris Elba) kalder sig selv for den ”sorte Superman,” så er det uden meget favør til hvor lidt den replik egentlig passer ind i narrativet.

For selvom der er blevet flyttet med forventningerne fra hovedserien, så sidder ”Hobbs & Shaw” stadig fast i en eller anden sump af macho-masturbatorisk jernpumpning og selvmoraliserende ådselsædning, som næppe imponerer udover seriens egne grænser.

”Hobbs & Shaw” forsøger at udnævne sig selv til en nyskaber, men falder bagefter konkurrencen udenfor sit ophav. På trods af et udtryk der i og for sig virker godt (med gode musikalske underlægninger og god, om for sjælden, humor), så leverer den ikke som så mange andre film i genren og falder alt for ofte i latterlighedens grøft fremfor komikkens motorvej.

Instrueret af David Leitch. Medvirkende: Dwayne Johnson, Jason Stathham, Vanessa Kirby, Idris Elba

Leave a Reply

Your email address will not be published.