22 år efter originalen vender vi tilbage til Jurassic Pa-… øøh… Jurassic World, og alt er, som det plejer  – bare lidt større.

Jeg husker tydeligt, hvordan den første Jurrassic Park slog benene væk under mit præ-pubertære jeg med en fantastisk blanding af Spielberg, special effects og svulstig John Williams-musik. To’eren husker jeg som et’eren på steroider (samme film, bare dobbelt af alt), og tre’eren har jeg glemt. Heldigvis har Jurassic World også belejligt glemt alt om Jurassic Park II+III, og vi springer direkte ind i John Hammonds Dinopark-vision, der nu er en velfungerende forlystelsespark med fokus på profit og ”produktudvikling”.

Historien er, som følger: 2 brødre (ung nørd + teenage heart throb) sendes til Jurassic World for at hænge ud med deres moster Claire (Bryce Dallas Howard), som ikke har tid til at passe på dem, da hun har travlt som Jurassic Worlds pedantiske Operation Manager og skal sikre, at deres gensplejsede monster-dinosaurus, Indominus Rex, kan forsvarligt indhegnes og vises frem (pssst… det kan den ikke). Chris Pratt spiller dino-hviskeren og alfa-hannen Owen, der træner velociraptorer, hjælper til med sikkerheden i Jurassic World og bor i en bungalow med sin motorcykel – what a man! Da Indominus Rex slipper fra sin indhegning, samtidig med at brødrene stikker af fra deres babysitter, går den ellers løs i Jurassic World med dertilhørende drama, action og blodbad.

"Jeg håber de har en god kasko!"

“Jeg håber, de har en god kasko!”

Det må være umådeligt svært for instruktør Colin Trevorrow (Safety Not Guaranteed) at overkomme det altoverskyggende faktum, at vi har hørt og set historien før. Heldigvis ved han det godt og formår at krydre et ellers forudsigeligt eventyr med lidt meta-kommentarer (”No one’s impressed by dinosaurs anymore!”), referencer til Jurassic Park og lidt klassisk romantik. Det er dog ikke helt nok til at løfte dennen film ud af gentagelsens forbandelse.

Chris Pratt er stadig bedårende og sexet på samme tid som Owen, men han virker lidt stiv i nogle leveringer, hvor han minder mest om William Shatner i klassiske Star Trek TOS-episoder. Bryce Dallas Howard gør det så godt, hun kan, med en karakter, der går fra at være en stiv og følelseskold forretningskvinde  til en Dino-busting babe i løbet af kun en halv dag, vel at mærke i hvid kjoledragt og høje hæle – HELE tiden. De to brødre, der fylder en del i filmen, får desværre ikke min puls til at stige og er hensat til rollen som skrigende lokkemad for Indominus Rex, og så Owen og moster Claire kan tage på Dino-redningsmission sammen.

Der er generelt fint filmisk flow – udemærket action, der dog til tider virker lidt kaotisk sat sammen, hvilket ikke hjælper, når man sidder i IMAX 3D. Der er flotte CGI-scener, der nok bedst nydes i 3D på et stort lærred, og så er der selvfølgelig musikken og de monstrøse brøl, men som sagt, vi har set det før, og det er meget svært at imponeres af det – igen. Der er også ting, som bare irriterer ved denne film, de skruer f.eks. op for det magiske Jurassic Park Theme, ikke når der sker noget magisk, men når kameraet flyver over Jurassic World Theme Park… som slet ikke er følelsesmæssigt engagerende… det ligner bare en forlystelsespark med god baggrundsmusik.

Jurassic World anmeldelse 3

Ja, det er fedt at se Owen køre på motorcykel med en flok velociraptorer på Indominus Rex-klapjagt; ja, der er sjove bi-figurer, der gør det godt; ja, det er super fedt at lege med idéen om militært (mis?)brug af dinosaurusser, og selv slut-kampen, der virker helt absurd, er i det mindste sjov at se på, men det ændrer bare ikke ved, at filmen ikke er original nok eller godt nok eksekveret til at placere den som andet end nummer 2 ud af 4 Jurassic Park-film.

Dommen: Jeg er splittet – på nogle tidspunkter er filmen glimrende, på andre er den super irriterende. Under alle omstændigheder mangler den originalitet og føles lidt som endnu et remake, reboot eller relancering for et yngre marked. Måske lyder jeg som en gammel, bitter mand, der kun synes om ting fra sin egen barndom (aren’t we all?), men der er bare ingen, som kan genskabe den magi, der opstod i biografsalen, dengang Jurassic Park-temaet kørte for første gang, og dinosaurer gik på jorden igen (i halvfemserne!).

Jeg håber dog inderligt, at de fortsætter ud ad den tangent med den militære anvendelse af dinosaurer og laver en Jurassic Earth, hvor mennesker og dinosaurusser kæmper sammen a’la Dino-Riders…  På forhånd tak, Hollywood.

3af3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.