Dr. Who (1963-1989)

Der er en talemåde, som siger, at alt var bedre i gamle dage. Gælder det også for Dr. Who? Det er en smagssag, om det gamle Who er bedst. Men jeg vil sige, at det var anderledes.

Sci-fi-genren blev ikke taget særligt alvorligt af BBC, så i hele perioden fra 1963-1989 havde BBC et stedmoderligt forhold til serien. Den var populær, så de var nødt til at holde den i live. Men de slettede lystigt de gamle afsnit, da de ikke regnede med, at de skulle bruges igen. Det har været et kæmpearbejde at genfinde de gamle afsnit – et arbejde, som ikke er slut endnu.

Da Star Trek blev en konkurrent fra 1966, blev genren taget lidt mere seriøst. Trek var et udstyrsstykke i effekter og glimmer, men efter undertegnedes mening dårligere historier. Dr. Who fungerede, for selvom doktoren var en rummand, så var han meget menneskelig. Dr. Who løste problemerne med sin intelligens og ikke med brug af våben. Han var heller ikke autoritetstro, som er en nødvendighed i Star Trek-universet. Dr. Who havde en humor, som jeg ikke har fundet i Star Trek.

sarah_k9

Dr. Who fik aldrig rigtig et budget fra starten, så tingene kunne laves ordentligt.  (Sarah-Jane Smith) fortæller i hendes selvbiografi fra 2011, hvordan kostumer blev brugt flere gange; mange gange til historier, som ikke havde noget med hinanden at gøre. Hun fortæller også om firmaer, der skulle lave noget til serien, som leverede noget skrammel, men der var ikke råd til at få det forbedret. Da serien trak mange seere, så mente BBC ikke, der skulle ændres på budgettet.

Men Dr. Who overlevede – det, der holdt serien oppe, var gode historier og interessante figurer. Den vigtigste ting, som gjorde, at serien overlevede, var dog nogle meget dedikerede fans!


I historierne i Dr. Who kunne man indlæse en politisk holdning om alt lige fra nedrustning til økologi. Forfatteren Douglas Adams skrev 3 historier til serien, og han var script editor i den 17. sæson.  Mange af de gode historier havde Barry Letts arbejdet med – han kom ind i Doctor Who-universet i 1967 og havde flere forskellige titler i Dr. Who. Når hans navn stod ved en Dr. Who-historie, så var det et kvalitetsstempel. Det var Letts, som fandt min favoritdoktor Tom Baker i Letts sidste handling som producer i 1974. Letts var med til at markedsføre den nye serie i 2005, så han var med til det sidste. Han døde i 2009.

Barry_Letts

Barry Letts i 2008

I 1980’erne skulle serien kæmpe for sit liv mange gange. Selvom det er 6. doktor, som er under anklage i historien The Trial of the timelord fra 1985, så vidste fans godt, at det var serien, som var på anklagebænken. BBC flyttede rundt på sendetidspunktet for serien, så den til sidst skulle kæmpe om seerne med den populære serie Coronation Street på ITV. En kamp, som Dr. Who endte med at tabe.

250px-Jnt86a

John Nathan-Turner

I Doctor Who-universet er John Nathan-Turner en kontroversiel figur. Han blev producer i 1980, hvilket han var til 1989. Han blandede sig i alt, hvad der havde med Doctor Who at gøre. Her er de ting, som han ændrede.

Eric Saward var script editor i hovedparten af John Nathan-Turners regeringstid. De havde ikke noget godt forhold til hinanden. Nathan-Turner havde ikke nogen erfaring med at skrive manuskripter, men blandede sig mange gange i skriveprocessen. Det gjorde Saward meget bitter, hvilket er tydeligt, når man ser ekstramaterialerne på dvd’erne for serien i denne periode.

I ekstramaterialerne på dvd’erne fra samme periode er det også tydeligt, at Nathan-Turner ikke havde noget godt forhold til mange af skuespillerne i serien. Nathan-Turners casting af roller til serien skabte også kritik, blandt andet fik doktoren en australsk følgesvend, så der også var noget til de australske seere. 5.-7.doktors meget spraglede tøjstil var også Nathan-Turners påfund.

Den værste af Nathan-Turners idéer er denne ”charity video” fra 1985, da Doctor Who virkelig kæmpede for sit liv og havde brug for alle gode idéer for at kunne overleve. Men Nathan-Turner sørgede for, at serien fik det endelige gennembrud i USA. Han var også meget hjælpsom over for fans af serien, samt han kæmpede mod BBC’s holdning til serien.

Afsnittet Doctor Who af spillefilmslængde i 1996 var et godt forsøg på at starte serien igen, men det er meget amerikansk og meget lidt engelsk. Jeg vælger at se dette forsøg som et eksempel på, hvordan serien kunne være blevet, hvis den var amerikansk. 8. doktor Paul McGann, som var doktoren i dette ene afsnit, har senere spillet doktoren i diverse audio books.

33560

Leave a Reply

Your email address will not be published.