Der har været 12 tidsherrer (+ 1 krigsdoktor) siden 1963, men jeg har valgt at indskrænke mig til mine 3 favoritter.

Når man er min alder (jeg er 42), så er der én doktor, som er den rigtige Dr. Who, og det er den 4. doktor spillet af Tom Baker. Han var i aktion fra 1974-81. Jeg så mine første Dr. Who-afsnit med ham på en engelsk satellitkanal i 1980’erne.

Tom Baker Dr Who

Tom Baker – den 4. doktor

Tom Baker var 40 år gammel, da han blev doktor i 1974. Bakers doktor var kendt for et langt halstørklæde og en stor hat. Tom Baker har et meget levende ansigt og levende øjne, og hans doktor var en udadvendt mand, som var klar til sjov og eventyr. Den 4. doktor var en excentrisk personlighed, og det var ikke altid, doktoren lige tænkte sig om. Eller folk omkring ham kunne forstå han handlinger. Men det gav nogle herlige eventyr, eksempelvis som i episoden Meglos, hvor han er klædt ud som en kaktus.

Den 3. doktor var blevet dømt til at forblive på jorden. Denne dom blev ophævet i slutningen af hans regeringstid, hvilket gjorde, at den 4. doktor kunne forlade jorden og tage på eventyr i mange galakser.

Mange af de klassiske Dr. Who-episoder er fra Tom Bakers regeringstid. I de to første år af Bakers tid som doktor er alle historier blevet klassikere. Min favorithistorie med Tom Baker stammer også fra denne periode – det er Genesis of the Daleks fra 1975, hvor vi får forklaringen på skabelsen af The Daleks.

Den vigtigste følgesvend for 4. doktor er Sarah Jane Smith, hende har jeg bl.a. skrevet om HER.

Fra 1978-1981 faldt kvaliteten af historierne meget. Tom Baker var ofte i konflikt med produceren John Nathan Turner, som blev ansat i 1978. Tiden som den 4. doktor endte ikke lykkeligt for Tom Baker. Men han er dog kommet tilbage til Dr. Who i forskellige gæsteoptrædener – specielt i forbindelse med jubilæer. Han spillede med i The day of the doctor fra 2013, som er en 50 års jubilæums-special.

David Tennant begyndte at se Dr. Who som dreng, da Tom Baker var 4. doktor. Den unge David blev kæmpe fan af serien og drømte om at blive skuespiller og spille med i Dr. Who. I 2005 gik hans drøm i opfyldelse, og som 34-årig blev han den 10. doktor fra 2005-2010. David Tennant har haft en flot karriere før og efter Dr. Who.

David Tennant

David Tennant – den 10. doktor

Tennants doktor var ungdommelig og kæk, han var ligesom Tom Bakers doktor klar til eventyr. Men han var mere eftertænksom. Den 10. doktor gjorde pigerne interesserede i at se Dr. Who.

Tennants doktor har flere sider end Bakers. Han blev følelsesmæssig involveret med følgesvenden Rose, hvilket Bakers doktor slet ikke kunne finde på. I hans kamp mod The Master viser Tennant, at han også gemmer på en del vrede. Han har udover Rose som følgesvend også Martha Jones samt Donna som følgesvende. Læs mere HER.

10. doktor har mange gode afsnit, hvis jeg skal anbefale et par gode afsnit, så er det kampen mod the Master i The Sound of Drums og Last of the timelords.

David Tennant har ikke helt forladt Doctor Who-universet og har siden 2010 optrådt flere gange i serien på gæstevisit.

I episoden The fires of Pompeii fra 2008 var den 10. doktor og Donna en tur i Pompeii i år 79. Denne episode er vigtig, da vi her for første gang ser Peter Capaldi i Dr. Who-universet. I episoden spiller Capaldi rollen som Caecilius. Karen Gillian, som kom til at spille Amy Pond, fik også hendes Dr. Who-debut i dette afsnit.

Peter Capaldi

Peter Capaldi – den 12. doktor

I 2013 blev Peter Capaldi den 12. doktor. Som David Tennant blev Peter Capaldi også en stor Dr. Who-fan som dreng. Capaldi drømte om at blive skuespiller og spille med i serien ligesom Tennant. Capaldi var 55, da han blev Dr. Who. Peter Capaldi har haft en fin karriere, inden han blev Dr. Who.

Peter Capaldis doktor har ting til fælles med den 1. doktor, William Hartnell. De var lige gamle, da de fik rollen. Capaldis doktor er som Hartnells doktor lidt smågnaven. Hvor den 1. doktor var en bedstefar-type, er 12. doktor mere kort for hovedet, men han har en meget tør form for humor. Den 12. doktor er slet ikke imponeret af menneskeheden.

Den 12. doktor har kun haft én serie. Serien har haft nogle meget mørke historier, så den er ikke børnevenlig mere. 10. og 11. doktor var meget populære ved de yngre seere. Det virker på mig, som om man med valget af 12. doktor ville gå i helt anden retning. Hvilket er positivt i min verden.

Jeg vil anbefale to episoder med 12. doktor – den første er udgaven af Mordet i Orientekspressen, som er blevet til Mummy on the Orient Express og The caretaker, hvor vi oplever eksempler på den 12. doktors tørre humor.

Den 12. doktor har arvet Clara Oswald som følgesvend fra 11. doktor, hun skal også være med i den nye serie, så hendes betydning er ikke endelig endnu. Peter Capaldi har anden sæson som Dr. Who med start september 2015, og jeg glæder mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.