Trods en stærk visuel side, gode skuespillere og et fungerende indlejret budskab når Gore Verbinskis nye film, A Cure for Wellness, kun lige over målstregen.

Instruktøren bag The Ring, Gore Verbinski, har skruet en psykologisk thriller sammen, hvor Wall Street børsmægler Lockhart, bliver sendt på et isnende kurbadsophold i de tyske alper for at hente en firmachef tilbage til USA. Lockhart opdager, at kurbadets patientbehandling er gysende alternativ, og snart er vores hovedperson hvirvlet ind i rædsler og tvivl på sin egen mentaltilstand.

A Cure for WellnessKun når vi ved, hvad vi fejler, kan vi finde kuren. Det er spørgsmålet i Verbinskis nye film. Karakteren Lockhart, som spilles af Dane DeHaan (Kill Your Darlings), har indledningsvis kun foragt for, at de selvindlagte kurgæster og patienter betaler i dyre domme for behandling med vand. Men Lockharts mission med at hente sin kollega Pembroke går ikke så hurtigt, som han ønsker. I stedet bliver han lokket og truet til selv at modtage kolde afvaskninger efter direktøren af spa-badets anvisninger.

A Cure for Wellness spiller ikke på den rå forskrækkelse som Verbinskis genindspilning af ”The Ring”. A Cure for Wellness formår dog på samme måde at skabe en dragende og smuk visuel stemning, både af New York og senere det tyske spa-bad. Farvepaletten er afstemt i udvalgte farver, som vi kender det bl.a. i The Matrix. Instruktør Gore Verbinski leder os ind i historien, ned i spa-badets dystre kælder og måske ind i vort eget sind. Denne psykologiske thriller fængsler samtidig seeren med rigeligt af metaforer og fortællingsrelaterede hints til, hvor historien er på vej hen.

Dane DeHaan spiller overbevisende som Lockhart. DeHaan har tidligere bevist, at han kan spille både følsom og usympatisk, men i A Cure for Wellness viser han begge sider af sit skuespiltalent, og DeHaans karakter forbliver troværdig, på trods af at karakteren gennemgår en vanvittig udvikling (pun intended). Rollelisten tæller også Mia Goth (Von Triers ”Nymphomaniac Vol. II), som spiller den uskyldige og sårbare Hannah. Kurbadets direktør spilles af Jason Isaacs, som er notorisk kendt for at være alletiders filmskurk, f.eks. som iskold engelsk oberst (The Patriot) og badguy i seks Harry Potter-film.

Trods de mange og rigtigt gode takter bliver A Cure for Wellness ikke en ny Ondskabens Hotel eller Rosemarys Baby. Som genrefilm savner man til dels overraskelsen. Efterhånden som historien folder sig ud på lærredet, har den kvikke allerede regnet ud, hvor vi er på vej hen. Desuden har filmen et lidt dødt punkt, og spændingen kan ikke helt holdes over de 2,5 time, som filmen varer. Til gengæld formår en hektisk slutning at trække seeren tilbage på kanten af biografsædet. A Cure for Wellness har mange træk til fælles med Martin Scorseses Shutter Island og hvis du kunne lide den film, vil du formentligt også begejstres af Cure for Wellness.

Endeligt forsøger A Cure for Wellness overordnet at være en metafor, der adresserer emner som mirakelkur, samfundets sygdomme og besættelsen med det perfekte helbred. Metaforen forbliver dog ved forsøget, da filmen ikke formår at eta blere en stærk pointe. Måske derfor ved filmen kun delvist, hvad den selv fejler – og den ultimative kur udebliver.

Leave a Reply

Your email address will not be published.