Jack Malik er en musiker uden held i posen, indtil han en dag vågner op til en verden hvori ingen andre kan huske The Beatles, og så er der op til ham at genintroducerer et af verdenhistoriens største bands til verdenen—og vinde sin egen karriere i samme sang.

Yesterday er en legesyg og sukkersød fornøjelse, der benytter sig af sit koncept-baserede udlæg på fin, om kliché-dreven vis, men det understregede ord her er fornøjelse.

For selvom at instruktør Danny Boyle aldrig rigtig udfordrer de mærkværdige omstændigheder der sætter historien i gang, så er det med ynde at vi kommer udenom både forklaringer og detaljer.

Det er en halv genistreg helt at undgå den diskussion, og med så dygtige folk bag og foran kameraet, lykkedes det.

Først og fremmest er manuskriptet suverænt. Historien er forudsigelig men eksekveringen fantastisk: både dialog og narrative knudepunkter manøvreres med en dirigents præcision, og hiver hvad der så let kunne have været en forglemmelig oplevelse langt højere op end som så.

Ærgeligt er det at det trækker en smule ud i midten af filmen—og at overraskelserne er få, klichéerne velbefolkede—men selv en gængse genrefilm kan overraske gennem ren og skær kvalitet, og det er uden tvivl tilfældet her.

Himesh Patel og Lily James spiller henholdsvis musiker Jack og manager/ven Ellie, og det er nu at det bliver værd at se med, for både Patel og James fører sig frem på lærredet, og scenen, med ufattelig kemi, entusiasme og troværdighed.

Lige så god som dialogen er, lige så emminente er disse to, når de går balancegang mellem det jordnære og det ekstraordinære. Også resten af castet er placeret til nået nær perfektion, og det går en lang vej for at ophæve en film, der ved hvert klip kunne frygtes at falde ned i et bundløst hul af middelmådige forgængere, men som bliver hevet af alle involverede langt ud over den forventede grænse for, hvad en sådan film skal kunne.

Selvom Boyle agter at hylde Beatles specifikt, så er valget om netop dét band faktisk genialt, fordi der er så lidt tvivl om kvaliteten og vigtigheden.

Selv hvis du, som undertegnede, ikke har et stort, hjerteblødende forhold til dem, så er det umuligt at benægte den påvirkning, som de fire briter har haft.

Derfor gør det heller ikke så meget som ellers, når det hælder til det Beatlemania-lignende, selvfornøjende niveau, fordi jo, hvorfor ikke—vi er med på den, og Boyle trækker ikke strengene længere end de kan bære.

Og når det er ved at brække over, så kommer der en velplaceret vittighed ind fra højre, og det er en vindende kombination.

På trods af alt er Yesterday dog stadig en forudsigelig affære der, på trods af sin velfunderede identitet, er måske for affundet med at være hvad den er, i stedet for at søge nye højder.

Men det er et forsøg der fortjener ros hele vejen igennem—og især skuespilspræstationerne er billetprisen værd.

Instrueret af Danny Boyle. Medvirkende: Himesh Patel, Lily James, Joel Fry, Kate McKinnon, m.fl. Manuskript af Richard Curtis

Leave a Reply

Your email address will not be published.