Forlaget Gladiator har via deres forfatterskole affødt endnu en ny, dygtig forfatter: Jamal Bendahman, der nu er parat med sin første roman.

Det er altid spændende at åbne en debutbog for første gang. Man aner ikke hvad man går ind til, men forventninger har man. Da jeg begyndte at læse Forlaget Gladiators seneste udgivelse havde jeg en del fordomme om indholdet. Stikord som immigrantlitteratur, Vestegnen og religion fremkalder hurtigt særlige associationer.

Men hvad jeg troede ville være hardcore dansk socialrealisme på niveau med Morten Papes Planen viste sig at være en helt uventet – og positiv – oplevelse.

Eskapisme og magisk realisme blandes med en mystisk, grøn orm. Det er bare en smule af det romanen åbner op for at filosofere omkring. Mere vil jeg ikke røbe, for det er en fornøjelse selv at udforske indholdet af Bendahmans fantasi sammen med hans temaer og mange oplæg til idéer.

Romanens insisteren på at udfordre normer og tankegange gør den til tider konfus, og jeg savner at gå i dybden med flere karakterer end blot vores hovedkarakter, Younes. De mange kvinder der kommer og går i Younes’ liv har jeg meget svært ved at holde styr på.

De mange referencer til litteratur og musik er interne, men viser også Bendahmans store kulturelle kapital og fremstår som stærke kontraster til hovedkarakterens trøstesløse hverdag, hvor han igen og igen vågner op på sofaen efter et nyt knald, en våd bytur eller det seneste coke-trip. Alt imens begynder verden at ramle sammen inden i ham.

At læse denne roman er lidt som at holde fast på et stykke vådt sæbe. Lige når jeg tror, jeg har forstået den, glider den ud af hånden på mig igen.

Er Bendahman den helt nye stemme i dansk skønlitteratur? Det fremstår måske som lidt af en kliché, men det er forhåbentlig hvad han på sigt vil blive og uanset hvad, fungerer han som et tiltrængt frisk pust der fornyer en slidt genre.

Desuden bør nævnes, at denne bog simpelthen har et ufatteligt smukt omslag. Det har været en særlig dygtig grafiker involveret, og bogens mystiske ydrer retfærdiggører på alle måde dens underfundige indre.

Der er rigtig meget i denne ellers hurtigt læste roman som fortjener en genlæsning. Jeg vil glæde mig til at læse denne roman igen. Jeg er sikker på, at det bliver en glædeligt gensyn og måske vil give mig lidt mere klarhed, end hvad jeg fik ved første gennemlæsning.

Ash-Shaheed [Vidnet] / Jamal Bendahman / 2019 / Gladiator / Roman / 283 sider

Leave a Reply

Your email address will not be published.